Volvo: Čtyřválce pomáhají designu

Pětiválce, šestiválce nebo dokonce osmiválce už v budoucnu od Volva nečekejte. Čtyřválce jsou maximum a Volvo to dokonce považuje za výhodu.

 

V Ženevě představilo Volvo novou generaci modelu XC60 a jak v případě dieselu, tak benzinu, nabídne nejvíc čtyřválcové motory. Stejná situace platí i u větších modelů. A do budoucna se to už nezmění.
„Pět let zpátky jsme na toto téma vedli velkou debatu. Dnes jsme si jistí, že rozhodnutí jít cestou pouze čtyřválcových motorů bylo správné,“ řekl Flotile v Ženevě Björn Annwall, Senior Vice President, Strategy, Brand & Retail, Volvo. „Toto rozhodnutí má mimochodem vliv i na vnější podobu našich automobilů – šéfdesignér Thomas Ingelnath má díky kompaktní stavbě motorů při návrhu vozů daleko širší pole působnosti a nemusí se omezovat nutností zabudovávat do přídě velký agregát. Naše auta jsou tedy díky tomuto rozhodnutí i hezčí. Samozřejmě některým zákazníkům může velký motor pod kapotou chybět, ale to jsou lidé, kteří se koukají spíše po BMW či Audi. Tito lidé by si stejně Volvo nekoupili. Jsme naopak v situaci, kdy si lidé koupí Volvo právě kvůli tomu, že má čtyřválcový motor a snaží se být šetrné k životnímu prostředí.“