PSA chystá útok na Ameriku, začne ale sdílením cizích aut

Koncern PSA sdružující značky Peugeot, Citroën a DS se připravuje na zahájení prodeje svých vozů v USA. Ofenziva je naplánována ve třech krocích, prvním bude služba na sdílení aut na letišti v Los Angeles.

 

Na Spojené státy, vedle Číny nejdůležitější světový trh s osobními vozy, si brousí zuby celá řada automobilek včetně české Škodovky. Svůj úmysl vstoupit na tento trh oznámil před pár dny i koncern PSA. Svůj postup rozplánoval do tří kroků. Začne pozvolna, službou sdílení aut jiných značek na letišti v Los Angeles, na konci projektu ale má být přímý prodej vozů PSA v USA.
První služby mobility v USA bude zajišťovat značka skupiny PSA Free2Move a její partner TravelCar, start-up založený v roce 2012. Nabídka sdílení automobilu mezi cestujícími je k dispozici od 3. dubna 2017 nejprve na letišti v Los Angeles, později se plánuje její rozšíření na větší území USA. „Cílem je optimalizace stávajícího vozového parku díky řešení, které je výhodné pro majitele vozů (parkování zdarma nebo za výhodnou cenu a navíc odměna v případě pronájmu vozu) i pro nájemce automobilů (cena za pronájem o přibližně 50 % nižší než u tradičního pronájmu),“ píše se v tiskové zprávě.
Pro PSA jde ale jen o první krůček k postupné ofenzivě. Jakkoli časové podrobnosti zatím firma nechce prozradit, následujícím krokem bude nabízení služby sdílení s využitím modelů skupiny PSA. Které to ale budou, není jasné. „Zatím je prý příliš brzy na specifikaci modelů jednotlivých značek,“ zní oficiální vyjádření zástupkyně koncernu PSA, PR manažerky českého Peugeotu Radky Matthey, pro Flotilu.
Dalším logickým krokem pak bude zahájení prodeje vozů PSA v USA. Jde o součást projektu Push to pass, který koncern představil loni – jde o vizi rozvoje automobilky do roku 2021. Ředitelem severoamerického subjektu skupiny PSA byl jmenován Larry Dominique, který má více než 30 let zkušeností v automobilovém průmyslu v USA. Pracoval zejména ve společnostech General Motors, Chrysler, Nissan. V nedávné době byl jmenován ředitelem ALG (Automotive Lease Guide) a výkonným ředitelem společnosti TrueCar.