Už šest zapojených elektromobilů může způsobit black-out

Automobilky se předhánějí v představování elektromobilů, ale na jejich větší nasazení vůbec není připravená rozvodná síť. Britský think tank Green Alliance odhaduje, že už šest elektromobilů připojených společně v jedné lokalitě může způsobit přetížení sítě a vést až k black-outu.

 

Green Aliance je britské společenství věnující se podpoře trvale udržitelného rozvoje, takže určitě nejde o nějakou lobby výrobců spalovacích motorů, ale naopak spíše ekologickou organizaci. Green Alliance ve své zprávě upozornil, že před masivnějším rozšířením elektromobilů je potřeba udělat rekonstrukci rozvodné sítě, podobně jako to udělaly třeba Spojené státy.
Byť vozy s alternativním pohonem dělají v Británii jen 4,1 % celkového trhu s novými auty, ale jejich podíl rychle roste – meziročně o 31 procent. Čas, kdy lidí nejčastěji nabíjejí elektromobily nebo plug-in hybridy se kryje s večerní energetickou špičkou, protože je k zásuvce připojují ve většině případů v okamžiku, kdy přijedou z práce domů.
Řešením je podle Green Alliance jednak rekonstrukce elektrické sítě, ale také větší využívání alternativních zdrojů a skladování energie ve vysokokapacitních bateriích, které by pomohly vyrovnávat špičky ve spotřebě. Nabily by se mimo špičku a elektromobily by se dobíjely z nich, nikoli přímo z rozvodné sítě.