To tu ještě nebylo: Volkswagen up! se 115 koňmi

Jednačtyřicet let po debutu prvního modelu Golf GTI představí Volkswagen na letošním Setkání GTI u jezera Wörthersee (24. až 27. května) ve světové premiéře sportovní vůz up! GTI.

 

Up! s výkonem 85 kW/115 k navazuje svou koncepcí na model Golf GTI I o výkonu 81 kW/110 k, který byl představen v roce 1976. Studie v podobě blízké sériové verzi je vzpomínkou na tuto ikonu. Sériová verze bude uvedena na trh začátkem roku 2018.
Nový up! GTI – vnějšími i vnitřními rozměry podobně velký jako první GTI. Zdrojem hnací síly je přeplňovaný motor TSI s točivým momentem 200 N.m. Nejdůležitější technické údaje a provozní vlastnosti vyvolávají dojem, jako by se jednalo o Golf GTI I, katapultovaný do současnosti. Hmotnost: 997 kg (výrazně více vysokopevnostních ocelí a včetně airbagů). Nejvyšší rychlost: 197 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h: 8,8 sekundy. Barvy: opět klasické a typické pro GTI – nemetalické odstíny „červená Tornado“ a „bílá Pure“, metalické laky „stříbrná Dark“, „černá Pearl“ a – jako nový odstín pro model GTI – „modrá Costa Azul“.
Charakteristickými prvky GTI se vyznačuje také záď. Mezi ně patří mimo jiné červený pruh a větší střešní spoiler, který zvyšuje přítlak na zadní nápravu, a tím optimalizuje jízdní vlastnosti. V interiéru vytvářejí typickou sportovní atmosféru sportovní volant, obšitý kůží, hlavice řadicí páky GTI a legendární čalounění sedadel tkaninou se vzorem „Clark“.