Volkswagen odkoupí „cinknutá“ auta i v Německu

Ačkoli to doposud odmítal, odkoupí Volkswagen auta s upraveným softwarem v dieselových motorech i od zákazníků ve dvou německých městech.

 

Podle serveru Autocar se Volkswagen vzdal práva na odvolání ve dvou soudních sporech ve městech Arnsberg a Bayreuth a od zákazníků odkoupí zpět jejich vozy, v nichž je software manipulující s emisemi. Oba klienty zastupovala düsseldorfská advokátní kancelář Rogert & Ulbrich. Dosud přitom koncern odkupoval vozy pouze od zákazníků v USA a v Evropě na tuto formu odškodnění odmítal přistoupit, pouze zdarma upravoval software takových vozů.
Oficiální vyjádření Volkswagenu nebylo zatím k dispozici, ale server Autonews Europe citoval emailovou korespondenci, podle které VW neočekává, že by začal klienty v Evropě masivně odškodňovat a tyto dva případy jsou pouze výjimečné.
Dá se ale předpokládat, že tohoto rozhodnutí se chytnou i další vlastníci a forma odškodnění formou zpětného odkupu se opět dostane na pořad dne i v Evropě. Například nedávno se na společném postupu v této věci dohodly dvě skupiny spotřebitelů z Velké Británie a Nizozemska, kterých je dohromady na 140 000.