Škodovky a Seaty dostanou hlasovou asistentku Alexu od Amazonu

Seat oznámil, že začlení jako první ze všech výrobců automobilů v Evropě do svých vozidel interaktivní hlasovou službu Amazon Alexa. S velkou pravděpodobností ho bude následovat i Škodovka.

 

Alexu si budou moct pořídit zákazníci Seatu od konce letošního roku nejprve v modelech Leon a Ateca a od příštího roku v modelech Ibiza a Arona. Integraci služby oznámí Seat oficiálně na autosalonu ve Frankfurtu. Česká automobilka zatím spolupráci s Amazonem oficiálně nepotvrdila, ale André Wehner, šéf digitalizace ve Škoda Auto už dříve potrvdil například britskému Autocaru, že na zapojení Alexy pracují, protože by to přineslo zlepšení služeb pro zákazníky.
Hlasová asistentka by měla být schopná reagovat na různé požadavky, které se týkají například vyhledání cíle, nejbližšího prodejce automobilů nebo místa pro večeři. Oproti běžnému hlasovému ovládání by měla zvládat mnohem víc úkolů a lépe rozpoznávat hlas.
Amazon prodává Alexu už od roku 2015, a to především pro použití v domácnostech. Přístroje zvaného Echo se jen v USA prodaly od té doby už miliony kusů. Malá krabička dokáže částečně ovládat chytré spotřebiče, přečíst knihu z Amazon Kindle nebo informovat o předpovědi počasí.