V Česku se budou vyrábět elektromobily i klíčové součástky k bateriím!

Škoda Auto dnes potvrdila, že její první čistě elektrický vůz se nebude vyrábět v některé ze zahraničních továren Volkswagenu, ale přímo v Mladé Boleslavi. Navíc už od roku 2019 bude vyrábět i elektrické komponenty pro plug-in-hybridy.

 

Informace Škodovky přišla chvíli poté, co mateřský koncern Volkswagen oznámil, že do roku 2022 investuje 34 miliard eur do vývoje elektrické mobility, autonomních technologií a digitalizace.
„Budoucnost značky ŠKODA bude elektrická,“ uvedl předseda představenstva Škoda Auto Bernhard Maier. „Plánujeme, že do roku 2025 zákazníkům nabídneme pět vozů s čistě elektrickým pohonem v různých segmentech. Těší nás, že první vůz značky Škoda s čistě elektrickým pohonem bude vyráběn v České republice. Je to důležitý krok pro budoucnost značky ŠKODA i České republiky jako jednoho z center automobilového průmyslu,“ dodává Bernhard Maier.
První elektromobil Škoda přijde na trh ale až v roce 2020. O rok dříve se ale představí plug-in hybridní pohon v Superbu. Ten se bude montovat v Kvasinách, ale v mladoboleslavském závodě se od roku 2019 budou vyrábět také elektrické komponenty pro plug-in-hybridní vozy několika značek koncernu Volkswagen. Škoda v tiskové zprávě neupřesnila, o které komponenty půjde, Flotila ale z dobře ověřených zdrojů uvnitř automobilky zjistila, že půjde o montáž a testování baterií a řídicích jednotek pro baterie. Řídicí jednotka je klíčovým komponentem pro baterie, protože nesleduje jen stav nabití, ale i toky energie, napětí apod.