Do pěti let bude každé třetí firemní auto elektrické

Britský importér značky KIA vyzpovídal 150 fleetových manažerů na téma, jak elektrické a hybridní vozy ovlivní jejich firemní politiku nákupu aut. Ukázalo se, že většina firem s nákupem těchto vozů reálně počítá. Na rozdíl od České republiky, kde se firmy od dieselů vracejí k benzinovým motorům.

 

Britští fleetoví manažeři odhadují, že do roku 2022 bude mít jedno ze tří jimi nakupovaných automobilů elektrický nebo plug-in hybridní pohon, v roce 2027 už to bude každé druhé auto. Manažeři, v jejichž flotile zatím žádný takový vůz není, odhadují, že nějaké nakoupí v nejbližších čtyřech letech.

Čtěte také: Alza vyvíjí vlastní dobíječku pro domácnosti

Proč zatím řada firem s nákupem takového vozu váhá? Podle Kia Motors UK má 41 % fleetových manažerů, v jejich společnost elektromobil není, pocit, že tyto vozy vypadají dobře, zatímco 35 % uvádí, že překážkou pořízení je nedostatečná infrastruktura pro dobíjení. Pro 27 % jsou pak příliš drahé. Navíc pětina respondentů uvedla, že tuto technologii zatím dostatečně nepochopila.
Naopak ti, kteří hybridy a elektromobily používají, uvádějí, že důvodem pro to je, že jsou dobré pro životní prostředí (67 %) a mají dlouhodobě levnější provoz (rovněž 67 %). Čtyři z deseti dotázaných (43 %) věří, že elektromobily jsou atraktivnější než běžné vozy a 41 % uvedlo, že je řídí, protože to po nich požaduje zaměstnavatel.

Martin Šidlák