Řidiči nesledují silnici 7 procent jízdního času

Podle nejnovějšího průzkumu automobilky Peugeot se řidiči nedívají při jízdě na silnici zhruba sedm procent času. Během hodinové jízdy průměrnou rychlostí 30 km/h tak nesledují cestu na délce více než tří kilometrů, což představuje třeba 32 fotbalových hřišť.

 

Peugeot ve Velké Británii podrobil testu několik řidičů, kteří se speciálními brýlemi podnikli 25 jízd o délce šest kilometrů. Software spojený s brýlemi analyzoval, kam se během cesty dívají. Výsledky ukázaly, že v průměru 7 procent času řidiči nevěnují pozornost tomu, co se děje před nimi na silnici. Během hodinové jízdy rychlostí 30 km/h to představuje vzdálenost 3350 metrů. Nevěnování se řízení přitom tvoří podle policejních statistik hlavní důvod nehod na silnicích včetně těch českých. Na druhém místě je otáčení a couvání na nesprávném místě.
Peugeot na průzkumu demonstroval výhodu svého systému přístrojové desky i-cocpit, kdy se údaje palubních přístrojů zobrazují v prostoru nad volantem. Podle automobilky tento systém zvýšil u testovaných řidičů procento sledování silnice z 93 na 95 procent.

Martin Šidlák