Vrátí se Vahland do koncenu VW? Prý je kandidátem na šéfa Audi

Kolem Audi přibývá spekulací. Předseda představenstva koncernu VW Matthias Müller sice jakékoli zprávy o změně na postu šéfa Audi odmítá, ale podle německého Bildu bude Rupert Stadler brzy odvolán. Kandidátem prý je bývalý šéf Škodovky Winfried Vahland.

 

Bild tvrdí, že Stadler bude v dubnu odvolán kvůli tomu, že se Audi podílelo na skandálu s dieselovými emisemi. Centrála Audi byla kvůli tomu minulý týden prohledána policií. Právě Audi totiž vyvinula šestiválcový motor 3.0 TDI, který byl podle amerických úřadů jedním z agregátů s upraveným softwarem.
Podle zdrojů Bildu se odvolání Stadlera diskutovalo na dozorčí radě. Stadler by ale neodešel z koncernu, stal by se jeho finančním ředitelem. Koncern ale oficiálně tyto informace popírá. „Prosím, nezabývejte se spekulacemi médií o naší personální strategii, nemá reálný základ,“ řekl Matthias Müller agentuře Reuters. Zaměstnance Audi pak vyzval k plné koncentraci k překonání současných problémů pod „současným osvědčeným vedením“.  Stadler má podporu Ferdinanda Piecha, jemuž Stadler kdysi dělal asistenta.
Bild označil za hlavního kandidáta na nástupce Stadlera bývalého šéfa Škodovky Winfrieda Vahlanda, který z koncernu odešel v roce 2015, když odmítl převzít pozici šéfa v Severní Americe. Aktuálně působí v malajské automobilce Proton.