Škoda chystá během dvou let 19 nových modelů

Autosalon v Ženevě ještě nezačal a Škoda už představila svůj koncept Vision X novinářům. Zároveň odhalila plány do budoucna. Během dvou let plánuje představit 19 nových modelů a v příští pěti letech investovat 50 miliard korun do alternativních pohonů.

 

Škoda ukázala svůj koncept Vision X už v předvečer zahájení tiskových dnů autosalonu v Ženevě. Měří 4 255 mm na délku, 1 807 mm na šířku a 1 537 mm na výšku. Rozvor činí 2 645 mm a objem zavazadlového prostoru 380 l. Zvláštní věc se v ženevském exponátu nachází právě v kufru. Obsahuje speciální systém, kterým lze upevnit dva elektricky poháněné skateboardy. Bezpečně jsou uloženy také dvě helmy a dron s kamerou, kterou lze zaznamenat videoklip z jízdy na skateboardu. V opěradlech sportovních sedadel řidiče a spolujezdce jsou také připevněny vyjímatelné ochranné pomůcky, které chrání krční páteř a záda jezdce na skateboardu.
Na palubě je digitální přístrojový panel, který nabízí možnosti individuálního výběru a uspořádání jednotlivých informací. Koncepční vůz také disponuje zcela nově vyvinutým palubním monitorem s novým digitálním rozhraním HMI. Barevný displej s vysokým rozlišením a dotykovou obrazovkou je integrován jako samostatný monitor nad středovou konzolí do přístrojové desky. Po otevření dveří se řidiči zobrazí individuálně nastavitelná uvítací obrazovka, která poté slouží jako hlavní displej a ovládací jednotka ke všem funkcím infotainmentu a konektivity, které jsou během jízdy k dispozici. Zároveň dochází k aktivaci osobního nastavení sedadla řidiče a komfortních funkcí, jako klimatizace a ventilace a oblíbené hudby, které jsou uloženy v klíči.
Nejzajímavější je ale pohon, který kombinuje benzin, CNG a elektřinu. Spalovacím motorem je agregát 1,5 TSI G-TEC, čtyřválec, přeplňovaný turbodmychadlem, vyvinutý speciálně pro spalování stlačeného zemního plynu, resp. benzinu. Stlačeným zemním plynem může být klasický zemní plyn, bioplyn nebo syntetický plyn e-gas, vyráběný z obnovitelných zdrojů energie. Maximální výkon spalovacího motoru činí 96 kW (130 k), maximální točivý moment činí 200 Nm. První nádrž na CNG se nachází pod zadními sedadly, druhá je umístěna za zadní nápravou. Pohonnou jednotku na CNG podporují dva elektromotory. Spalovací motor spojený s řemenem poháněným startovacím generátorem (RSG) a druhý elektromotor na zadní nápravě společně zajišťují funkci pohonu všech kol. Druhý elektromotor napájí 48V lithium-iontový akumulátorový systém. Díky rekuperaci se lithium-iontová baterie nabíjí během jízdy.
Martin Šidlák