Crash test ukazuje proměnu psa v hrocha

Nepřipoutaný pes dokáže v autě v případě havárie fatálně ohrozit všechny cestující. Pokud pojišťovny Allianz ukazuje, že z 35kilového psa se po nárazu v pouze 40kilometrové rychlosti stane hroch.

 

Stále častěji s sebou lidé na dovolenou berou i své psí miláčky. Málokdo si už ale uvědomí, co dokáže způsobit nepřipoutání psa ve vozidle. Podle crash testu Allianz Centra pro technologie (AZT) v Mnichově vyvine 35kilový německý ovčák při nehodě v rychlosti 40 km za hodinu sílu až 1400 kg, což může mít fatální následky pro všechny cestující.
„Náš experiment ukazuje, že vezete-li na zadních sedadlech nezajištěného středně velkého psa, může při čelním nárazu i v poměrně nízké rychlosti dojít k naprosté devastaci předních sedadel,“ uvádí Carsten Reinkemeyer, odborník na automobilové strojírenství a dopravní bezpečnost z AZT.
Pokud se stane havárie při rychlosti 40 km za hodinu, domácí mazlíček může vyvinout sílu rovnající se až 40násobku jeho váhy. Pes, který váží 35 kg tak rázem dosahuje hmotnosti hrocha obojživelného, tedy až 1400 kg.
Psi vážící do 12kilogramů by měli být zabezpečeni speciálním postrojem z nepružného materiálu, jenž se připne k bezpečnostnímu pásu. Pro větší zvířata jsou určené přepravní boxy či klece v zavazadlovém prostoru. Ty nejen minimalizují rizika při samotné nehodě, ale jsou vhodné i po ní, kdy často vyděšená zvířata nekontrolovatelně vybíhají z aut a ohrožují tak sebe i okolní provoz.  
Zdroj: Allianz