Kia představuje oddělené zvukové zóny uvnitř vozu

1

Dokážete si to představit? Služební cesta čtyřčlenné posádky a každý může v klidu poslouchat svoji hudbu nebo nerušeně vyřizovat pracovní hovor. A bez sluchátek! Technologii příští generace určenou pro své nové modely představila značka Kia. Kdy se ji dočkáme v běžné produkci?

Nová technologie oddělené zvukové zóny (SSZ) má primárně zvýšit komfort cestování v éře autonomního řízení, ale na palubu vozidel Kia by mohla proniknout už mnohem dříve. Systém ozvučení příští generace dovoluje každému z cestujících poslouchat odlišnou hudbu, a to i bez použití sluchátek. Navíc zajišťuje soukromí cestujících během telefonování.
Technologie  vytváří a reguluje jednotlivá akustická pole ve vozidle, čímž umožňuje řidiči a jednotlivým cestujícím poslouchat oddělené zvukové vlny. Sestava mnoha reproduktorů zabudovaná do vozidla staví na vědecky podložené technologii, která potlačuje nebo naopak zvyšuje akustickou úroveň zvukových vln. Takto se vyrušuje účinek překrývajících se zvuků slyšitelných na konkrétním sedadle, a i bez použití sluchátek se dosahuje stejného účinku jako u současných systémů pro potlačování nežádoucího hluku.


ČTĚTE: Dopravní kužely se budou přesouvat samy!


Díky technologii SSZ bude také možné oddělit zvuk hands-free telefonování, a tak zajistit soukromí při důležitých telefonních hovorech na cestách. Nové řešení dokáže zároveň eliminovat zvuky, které jsou z pohledu pasažérů nepotřebné, ale zato důležité z pohledu řidiče. Zvuky systému navigace nebo nejrůznější upozornění pomáhají řidiči soustředit se na ovládání vozidla, zatímco technologie SSZ tyto zvuky pro pasažéry izoluje v zájmu zachování tichého prostředí. „V éře autonomního řízení budou zákazníci ve svých vozidlech požadovat možnosti zábavy se stále širšími možnostmi individuálního přizpůsobení, což zahrnuje i technologické inovace jako je systém s oddělenými zvuky,“ říká Kang-duck Ih, člen výzkumného týmu z laboratoře NVH Research Lab automobilky Kia.
Technologie SSZ se vyvíjí již od roku 2014 a hotový systém by měl být podle automobilky během roku až dvou let připraven k sériové výrobě a montáži do vozidel. Už teď se těšíme, až výsledek této práce otestujeme na vlastní kůži, respektive uši.

ČTĚTE TAKÉ:

Není tak odvážná jako koncept, ale stejně vypadá dobře: Nová Kia Ceed odhalena

Lidé ještě nejsou na autonomní auta připraveni

Studii spolehlivosti J.D. Power 2018 ovládli Korejci