Nissan Pulsar a Almera v Evropě končí

Automobilka Nissan se rozhodla opustit v Evropě a Rusku segment kompaktních vozů a stahuje z prodeje své modely Pulsar a Almera. Do budoucna se soustředí téměř výhradně na SUV.

 

Nissan už v červnu přestal pro Evropu vyrábět kompaktní hatchback Pulsar a v letošním roce čeká podobný osud i sedan Almera pro Rusko. Rozhodnutí přišlo v reakci na „rychlý přechod zákazníků z tradičních segmentů ke crossoverům“, uvedl Nissan ve svém prohlášení. Jediným kompaktním vozem značky v Evropě tak zůstane elektrický Leaf.
Pulsar se začal prodávat v roce 2014 a měl konkurovat vozům jako Volkswagen Golf a měl vrátit Nissan do segmentu, který značka opustila v roce 2006 předchozí generací modelu Almera. Neplnil ale očekávání. Automobilka předpokládala roční prodeje kolem 64 000 kusů, ale podle společnosti JATO Dynamics se loni prodalo jen něco přes 25 000.
Pod tradičním názvem Almara se v Rusku od roku 2013 prodával kompaktní sedan. V roce 2014 byl nejprodávanějším modelem této značky na místním trhu s prodejem 46 225 kusů. Letos však už vypadl z žebříčku 25 nejprodávanějších aut v Rusku. Almera se vyrábí v závodě v AvtoVAZ v Togliatti společně s vozy značek Lada a Renault.