První SUV na světě s pohonem na CNG: Seat Arona TGI

Seat přiveze na autosalon do Paříže model Arona TGI, první SUV na světě s pohonem na stlačený zemní plyn CNG. Jde už o čtvrtý model značky, který tento druh pohonu nabízí.

 

Nový Seat Arona TGI je poháněn tříválcovým motorem 1,0 litru s 12 ventily, který poskytuje nejvyšší výkon 66 kW (90 k) v rozsahu otáček od 4500 do 5800 min-1 a maximální točivý moment 160 N.m od 1900 do 3500 min-1. Nový motor bude sériově dodáván s šestistupňovou mechanickou převodovkou.
Arona ve verzi na CNG je vybavena stejnými systémy jako verze 1.0 TSI na benzin, ale navíc zahrnuje komponenty, umožňující provoz na stlačený zemní plyn. Mezi dodatečnou výbavu modelu Arona TGI patří tři palivové nádrže na CNG, uložené pod specifickou podlahou v zadní části vozu, plnicí hrdlo vedle hrdla palivové nádrže na benzin, potrubí z ušlechtilé oceli pro vedení zemního plynu, senzory tlaku zemního plynu a elektronicky řízený regulátor tlaku, který efektivně řídí přívod zemního plynu do motoru TGI.
Arona TGI spaluje primárně zemní plyn. Vzhledem k tomu, že CNG neumožňuje spolehlivé spuštění motoru v mrazivém počasí, je motor modelu Arona TGI spouštěn při venkovních teplotách nižších než -10 °C s použitím benzinu. Jakmile dosáhnou vstřikovače zemního plynu provozní teploty, dojde k automatickému přechodu na okruh CNG.
Palivové nádrže atraktivního SUV pojmou 14,3 kg zemního plynu. S tímto množstvím lze v režimu na CNG ujet 400 km. Poté motor automaticky přejde na spalování benzinu, jehož zásoba prodlouží dojezd o 160 km.