Volvo a Baidu vyvinou autonomní taxík Levelu 4

Automobilka Volvo a čínský internetový gigant Baidu vytvoří společně elektrické auto, které bude schopno téměř plně autonomní jízdy. Určeno bude primárně pro Čínu.

 

Nový produkt má sloužit jako robotické taxi. Jde již o druhý podobný krok automobilky Volvo, která už dříve oznámila, že spojí síly se společností Uber, které dodá 24 000 vozů XC90. Samořiditelné taxi už jezdí v USA a v březnu 2018 čelilo problému, že jedno autonomní vozidlo srazilo ve státě Arizona ženu.
V případě spolupráce s Baidu ale má jít o elektromobily, navíc v mnohem vyšším stupni automatizace. Plánovány jsou totiž schopnosti autonomní jízdy úrovně 4. Vozidla této úrovně člověk může řídit sám, ale není to nutné. Až na výjimky, kterými může být třeba velmi špatné počasí, husté sněžení apod. už auto zvládá všechno samostatně. A umí si poradit i v případě, kdy vyzve člověka k převzetí řízení, ale ten nereaguje. Pak auto samo bezpečně zastaví.
Už v červnu Volvo oznámilo, že v roce 2025 předpokládá, že v roce 2025 bude už zhruba třetina nově prodávaných aut autonomních. Podstatná část by měla sloužit právě jako robotické taxi.