Nová Mazda 3 představí „benzinový diesel“

Premiéra nové generace Mazdy 3 se blíží a automobilka na prvním obrázku odhalila siluetu jejích dvou karosářských variant. Stejně jako aktuální generace bude i ta nová k dispozici jako pětidveřový hatchback i čtyřdveřový sedan. Mnohem zajímavější ale bude nejen její nová platforma, ale především motor Skyactiv-X kombinující výhody zážehových a vznětových agregátů.

Nová generace Mazdy 3 se představí už brzy na autosalonu v Los Angeles, který začíná 30. listopadu. Těšit se lze na atraktivní design, který bude vycházet z konceptu Kai, představeného minulý rok na autosalonu v Tokiu. Nová trojka tak bude dál rozvíjet designérský jazyk Kodo, který dbá na čistotu vzhledu bez jakýchkoliv rušivých elementů a sází na plynule navazující plochy a linie.
Vedle designu se ale můžeme těšit především na novou platformu, která bude tužší s lepšími vlastnostmi. Ještě zajímavější bude využití nové technologie Skyactiv-X, tedy předem ohlášené a představené pohonné zážehové jednotky využívající kompresní spalování. Tedy technologii využívající u benzinového motoru principu dieselového agregátu. K zapalování benzinu má docházet pomocí vysokého tlaku, nikoliv v první řadě svíčkou. Pohonná jednotka by k dosažení potřebných parametrů měla využívat přeplňování kompresorem a zákulisní informace hovoří o tom, že půjde o dvoulitr naladěný na výkon kolem 140 kW.
Vyjma motoru nové generace ale bude nová Mazda 3 sázet i na klasické benzinové a dieselové pohonné jednotky. Očekává se i nasazení mild hybridního pohonu. Více informací o nové generaci Mazdy 3 se dozvíme už brzo, nejpozději v den její světové premiéry na autosalonu v Los Angeles koncem tohoto měsíce.

ČTĚTE TAKÉ:

Mazda vrátí na trh rotační motor. Prodlouží dojezd elektromobilům