Jak bude vypadat interiér budoucích Škodovek? Na klasický středový panel rovnou zapomeňte!

1

Škoda zveřejnila první skicu interiéru studie Škoda Vision iV, která se představí zanedlouho v Ženevě, a která nám odhaluje podobu prvního čistě elektrického modelu mladoboleslavské značky. Z obrázku je možné vyčíst, jakým směrem se designéři v interiéru v budoucnu vydají. Nové je zejména uspořádání přístrojové desky a středového panelu.

Jak bude vypadat interiér Škodovek za pár let? Stačí se podívat na první obrázek útrob studie Vision iV a budete mít jasno. Ale nic převratného nečekejte, tohle se dalo očekávat. Pryč je klasická kaplička přístrojů, kterou nahrazuje poměrně jednoduchý displej a podoba středového panelu tak, jak ho známe ze současných modelů, se ocitne v propadlišti dějin. I zde se sází na jednoduchost a jeden rozměrný displej, který jak praví tisková zpráva, se zdánlivě vznáší tam někde uprostřed. Co je poměrně zajímavé řešení, že pod ním nalezneme opěrku pro ruku, která dotykovou obrazovku obsluhuje.

Studií Vision iV Škoda poodhaluje podobu svého prvního vozu postaveného na bázi modulární platformy pro elektromobily MEB. Ta umožňuje vytvoření prostorného velkoryse koncipovaného interiéru bez použití klasického středového tunelu. Už ze samotné skici je patrná prostornost a vzdušnost interiéru, ve kterém nalezneme i nově pojatý dvouramenný volant , který nese namísto obvyklého loga značky nápis ŠKODA. Mezi sedadly řidiče a spolujezdce nabízí Vision iV na nejnižší úrovni velký odkládací prostor, nad ním se nachází středový panel, kde je možné umístit dva mobilní telefony. Ty se bezdrátově připojí do systému obsluhy a infotainmentu. Kromě toho tu lze tato zařízení také indukčně dobíjet.

Škoda studií Vision iV činí další krok směrem k elektromobilitě. V příštích čtyřech letech se chystá česká automobilka investovat zhruba dvě miliardy eur do alternativních pohonů i do služeb, souvisejících s mobilitou. Do konce roku 2022 chce značka na trh uvést deset elektrifikovaných modelů. První krok do světa elektromobility se chystá Škodovka udělat ale už letos. Na trh by měl již velmi brzo dorazit model Superb PHEV s plug-in-hybridním pohonem a elektrické Citigo s čistě bateriovým elektrickým pohonem. Teprve v roce 2020 budou následovat první sériové vozy na bázi platformy MEB.

Světová premiéra studie Škoda Vision iV proběhne na autosalonu v Ženevě od 5. do 17. března.