Konkurence pro Maybach: Audi plánuje oživit značku Horch

Horch logo

BMW 7, Audi A8, Mercedes-Benz třídy S. Tyhle vlajkové lodi německých automobilek spolu dlouhodobě svádějí boj o nejmajetnější zákazníky. Mercedes má ale proti Audi a BMW jeden trumf navíc. Nad všemi verzemi třídy S totiž stojí nejluxusnější Maybach. Audi teď chystá odpověď. Ta se jmenuje Horch.

Mercedes představil nový Maybach S na konci loňského roku. Oproti dlouhé variantě klasické třídy S má o dalších 18 cm prodloužený rozvor, digitální LED světlomety, elektrické zadní dveře, aktivní tlumení hluku, automatické podavače bezpečnostních pásů a řadu dalších luxusních a komfortních prvků.

nabíjecí stanice, ČEZ, Volkswagen, elektromobil
Čtete také

123 tisíc: Tolikrát dobíjeli řidiči u stanic ČEZ za půl roku

Více než 2,3 milionu kWh elektřiny a více než 123 tisíc použití v době od ledna do června – takové využití hlásí…

Ted se zdá, že Audi chce Maybachu ukrást zákazníky. Jen nový výbava modelu A8 by na to nestačila, takže odpovědí je oživení značky Horch. Premiéra se dá čekat nejspíš společně s faceliftem aktuální čtvrté generace A8, nejspíš v roce 2022. Vůz se už každopádně testuje, ja ukazuje snímek magazínu Autoevolution, na kterém je vidět maskovaná karoserie Audi, ale s výrazně delším rozvorem než má dnes model A8.

Zakladatelem značky Audi byl August Horch, který ve firmě pojmenované podle svého příjmení vyrobil první auto už v roce 1904. Pak ji ale v roce 1909 opustil a založil novou firmu Audi, což bylo opět jeho příjmení, ale tentokrát v latině. Značka Horch produkovala vozy až do roku 1940, ještě předtím se ale v roce 1932 spojila se značkami Audi, DKW a Wanderer do jednoho koncernu Auto Union.

Martin Šidlák