Cupra Formentor má pětiválec od Audi a zrychlení 4,2 sekundy

auto, suv, cupra

Jeden z prvních sériových pětiválců se koncem 70. let montoval do vozů Audi včetně legendárního modelu Quattro. A z koncernových značek jedině Audi v poslední době pětiválec nabízelo. Teď se dostane ale i pod kapotu SUV Cupra Formentor.

Světová premiéra modelu Cupra Formentor VZ5 se konala u příležitosti 3. výročí značky Cupra. Dynamické proporce modelu CupraFormentor VZ5 umocňují sportovní celkové vzezření spolu s vizuálně zvýrazněnou zádí a dlouhou kapotou, pod níž je uložen pětiválcový motor TSI 2,5 litru, který poskytuje nejvyšší výkon 390 k (287 kW) a maximální točivý moment 480 N.m. Agregát pochází od značky Audi, pro kterou získal několikrát po sobě titul Engine of the Year.

Motor se zdvihovým objemem 2,5 litru spolupracuje se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG, která se vyznačuje rychlým řazením. CUPRA Formentor VZ5 dokáže díky tomu zrychlit z klidu na 100 km/h za pouhých 4,2 sekundy a dosáhnout nejvyšší rychlosti 250 km/h.

nabíjecí místo, elektromobil
Čtete také

Cena za nabíjení je v Česku vyšší než v Maďarsku a Rumunsku

Je nabíjecích stanic moc nebo málo? Kdo někdy potřeboval nabít a přijel k obsazenému nebo nefunkčnímu stojanu, by řekl, že málo. A co…

VZ je zkratkou španělského slova Veloz s významem rychlý. Je to tedy výstižné označení pro nejvýkonnější verze modelu Cupra Formentor. Vysokovýkonnému CUV dal název mys Formentor na španělském ostrově Mallorca, který patří mezi nejkrásnější a nejdivočejší oblasti Baleár. Vozidlo má o 10 mm nižší světlou výšku než CUPRA Formentor VZ 310 k. Systém adaptivních tlumičů DCC nabízí 15 úrovní plynule nastavitelného tlumení, což umožňuje zvolit pro každé kolo zvlášť nejlepší charakteristiku v závislosti na provozních podmínkách a jízdním režimu zvoleném řidičem.

Cupra Formentor VZ5 tyto atributy ještě umocňuje, a pro automobilové nadšence tak představuje dokonalé ztělesnění sportovních výkonů spalovacího motoru. S tím se pojí samozřejmě i exkluzivita, protože celková výroba této verze je omezena na 7000 vozů.