Dovoz ojetin roste, jejich kvalita klesá, občas přijde i exekutor

ojetá auta, autobazar

Počet dovezených aut v říjnu letošního roku už o více než dva tisíce kusů překonal rekordní předcovidový rok 2019, kdy se do České republiky za deset měsíců dovezlo 151 700 ojetin ze zahraničí. S počtem dovezených aut se pochopitelně zvyšuje i riziko nákupu nekvalitní ojetiny.

Současné situace na sekundárním trhu zneužívají hlavně menší dovozci aut ze zahraničí. Jakmile vůz překročí hranice, ve většině případů ztrácí prakticky veškerou historii. V tu chvíli se nepoctivým prodejcům naskýtá možnost auto omladit, stočit tachometr nebo zatajit nějakou vážnější havárii.

„Tento problém se týká především starších a levnějších aut, u kterých ještě nebyly elektronické servisní knížky. Pravidelně se nám na výkupu objeví auta, u nichž nemáme pochybnosti o tom, že byla v minulosti vážně bouraná, že stav tachometru neodpovídá faktickému stavu opotřebení, ale podle servisní knížky mají pravidelný servis a stav tachometru se záznamy v knížce také souhlasí. Laik, který by takové auto kupoval někde na ulici přes inzerát, nemá bez potřebného vybavení a znalostí prakticky žádnou šanci tyto vady odhalit,“ říká Petr Vaněček, provozní ředitel AURES Holdings, provozovatele sítě autocenter AAA AUTO.

Jeep Wagoneer, elektromobil,
Čtete také

Jeep chystá další globální elektromobil. Jeep Wagoneer S se představí už na podzim

Jeep Wagoneer S bude v prodeji v USA od podzimu 2024 a následně na dalších trzích po celém světě.

Situaci na sekundárním trhu nepřispívá ani krize v energetice a vysoká inflace. S neustále rostoucími cenami nejen energií a s tím spojenou vyšší finanční zátěží zejména nízkopříjmových rodin se podle Vaněčka zvyšuje i procento aut, která jsou nabízena majiteli v exekucích nebo ve zcela nevyhovujícím technickém stavu. „Nejrizikovější jsou vozy, které mají v krátkém časovém sledu v technickém průkazu hodně záznamů o změně majitele. U několika případů jsme odhalili, že šlo o pokus obejít exekuci,“ popisuje Vaněček. „Pokud si někdo takový vůz koupí a dopředu nemá možnost si jeho právní náležitosti důkladně prověřit, může se stát, že v budoucnu přijde exekutor, vůz mu zabaví a nakonec nebude mít ani auto, ani peníze,“ varuje Vaněček.

Dalším problémem je pak zcela nevyhovující technický stav auta, jehož případné opravy by vyšly i na desítky tisíc korun, ale majitelé v těžké finanční situaci na ně nemají prostředky. „Takových aut se v našich výkupních centrech za poslední dobu objevilo několik. Auta jsou v takovém stavu, že je odmítáme vykoupit, protože by v žádném případě neprošly technickou kontrolou a my bychom za ně nemohli novému majiteli ručit. Běžně odmítáme okolo 60 % nabízených aut, v posledních měsících se už ale pohybujeme okolo 70 % zamítnutých výkupů,“ podotýká Vaněček.

Zdroj: AAA AUTO