Průzkum: Diesel si plánuje koupit už jen 5 procent lidí

diesel, TDI, quattro

Nejnovější průzkum britského magazínu What Car? mezi více než 900 kupujícími na trhu odhalil, že téměř 90 % z nich zvažuje pro svůj příští vůz jiný typ paliva než diesel, přičemž polovina z těch, kteří o naftě uvažují, uvádí, že tak činí z důvodu úspory paliva.

Diesel se z britského trhu s novými vozy stále více vytrácí – pouze 5,00 % kupujících nových vozů uvedlo, že si chtějí takový vůz koupit. Nejnovější průzkum přichází poté, co nejnovější dubnové údaje o registracích nových vozů od Společnosti výrobců a obchodníků s automobily (SMMT) ve Velké Británii ukázaly, že elektromobily letos zatím více než dvojnásobně předstihly dieselové modely.

Nové registrace dieselů za první čtyři měsíce roku 2022 představují 30 411 vozů, přičemž za stejné období se prodalo více než 77 000 nových plně elektrických vozidel. Pro srovnání, v roce 2021 se do konce dubna prodalo více než 62 500 dieselových modelů, zatímco registrace bateriových elektromobilů činily 40 931 vozů. To je velký rozdíl oproti situaci před necelými sedmi lety, v roce 2015, kdy dieselové modely tvořily 48,5 % britského trhu s novými automobily.

Z dotázaných kupců nových vozů pouze 5,00 % uvedlo, že se poohlíží po novém, továrně objednaném naftovém voze, zatímco 21,00 % kupců ojetých vozů zvažuje jako svůj příští vůz diesel. Celkem 89,56 % všech dotázaných kupujících uvažovalo o jiném typu paliva než o naftovém. Z nich 66,13 % bylo přesvědčeno, že by si v budoucnu nikdy nekoupilo vůz s naftovým motorem, zatímco 22,94 % si nebylo jistých.

Z kupujících, kteří zvažují jiné typy paliva, 34,11 % uvedlo, že se dieselům vyhýbají, protože nevěří, že jsou dostatečně šetrné k životnímu prostředí, zatímco 20,98 % uvedlo, že diesel by nevyhovoval jejich potřebám. Dalších 17,55 % uvedlo, že jiné druhy paliva jsou nyní levnější na provoz.

Renault Rafale
Čtete také

Odhaleno: Vlajkové SUV Renault ponese jméno Rafale

Renault odhaluje název svého nového kupé SUV – Rafale. Název je inspirován historií společnosti Renault, která ve 30. letech minulého století…

U 10,44 % lidí, kteří se chystají pořídit si jako své příští vozidlo vůz s dieselovým motorem, tak polovina (49,97 %) činí proto, že věří, že diesely jsou úsporné na provoz, zatímco 26,32 % si vybírá diesel proto, že se jim líbí jejich provoz. Nicméně 28,42 % z těch, kteří si koupí diesel, sdělilo časopisu What Car?, že tuší, že příští vůz může být jejich posledním a že přejdou k jiným typům vozidel, zatímco 47,37 % uvedlo, že budou diesely kupovat i v budoucnu.

Ukázalo se, že emisní skandál „Dieselgate“, který vyšel najevo v září 2015, ovlivnil názory kupujících na diesely. Z 89,56 % kupujících, kteří se nerozhodli pro diesel, jich 38,90 % uvedlo, že kvůli skandálu o něm méně uvažují, zatímco 61,10 % uvedlo, že na jejich výběr vozidla nemá žádný vliv.