Levná vstupenka do motorsportu – Český pohár v Rally Regularity

Autoklub České republiky vypsal pro letošní rok premiérový šampionát v Rally Regularity. Zúčastnit se ho můžete i vy, a to s elektromobilem, hybridem i jakýmkoliv jiným běžným autem se spalovacím motorem.

Nově vzniklý šampionát rally pravidelnosti nabídne pět podniků. Úvodní soutěží byla Czech New Energies Rallye v Českém Krumlově, následovat bude v polovině srpna 1. Valašská Regularity Rally ve Fulneku. Soutěžící se následně potkají ještě v Hustopečích, Šternberku a sezóna se uzavře v Janovicích nad Úhlavou. Každý podnik bude mít maximálně tři etapy, délka testů soutěže je 100 km. Na každému testu čekají na posádky desítky měřicích bodů, ve kterých se bude hodnotit jejich odchylka od ideálního času s přesností na desetinu sekundy.

Zajímavostí je soutěž značek vozidel. Pro hodnocení v absolutní klasifikaci získají v každé rally body dvě nejvýše umístěné posádky s vozidly dané značky. Vítězem se pak stane značka s nejvyšším počtem získaných bodů. Nutné je zmínit také PHOENIX CONTACT pohár ve spotřebě v ecoRally, který vyhodnotí soutěžící s nejnižší spotřebou. Významnou podporu pořadatelům i účastníkům poskytuje právě technologický partner Phoenix Contact, který ve spolupráci s firmami Elexim a ChatgeUp zajistí dobíjecí infrastrukturu během všech závodů.

Na své si přijdou také milovníci historických vozidel. Pro ně je vypsaná Česká trophy v rally pravidelnosti historických automobilů, které se mohou zúčastnit jezdci a spolujezdci s platnou mezinárodní licencí nebo jakoukoliv licencí vydanou AS Autoklubu ČR, a to včetně denních licencí. Do seriálu lze přihlásit všechny historické automobily roku výroby 1931 až 1996 včetně. Vozidla musí mít povolení k provozu na veřejných komunikacích, a to jak s běžnou registrační značkou, tak se sportovní testací „R“ nebo veteránskou „V“.

Vedle vozidel na alternativní pohon a historiky je v rámci seriálu vypsaná i Česká trophy v rally pravidelnosti pro libovolné automobily. Startovat mohou vozy od roku výroby 1997. Nutnou podmínkou je samozřejmě povolení k provozu na veřejných komunikacích. Pravidla licencí jsou stejná u historických vozidel.

„Jsem velice rád, že se pod hlavičkou Autoklubu České republiky podařilo zrealizovat seriál, který umožňuje vstoupit do motorsportu takto jednoduchou formou. Vyzkoušet si Českou trofej v rally pravidelnosti může prakticky kdokoliv a pokud se mu forma závodů zalíbí, může postoupit mezi vozy s alternativními pohony, které umožňují účast i v oficiální mezinárodní sérii FIA,“ hodnotí kladně nový seriál Tomáš Kunc, generální sekretář automobilového sportu Autoklubu ČR.

K účasti vám stačí tedy pouze řidičský průkaz, nějaký běžný vůz schválený pro provoz a můžete vyrazit. Soutěže v rally pravidelnosti se jezdí v běžném provozu za dodržování veškerých silničních pravidel, tudíž netřeba se bát ani o vaše auto, ani váhat s ohledem na řidičský um. Vyplatí se spíše dobrý navigační smysl a cit na plynovém pedálu.

Více informací a kalendář šampionátu naleznete na webu Autoklubu ČR.