Má přednost cyklista na přechodu? Ne vždy, stejně jako tramvaj

přednost, Toyota

Na přechodu pro chodce se v rámci dávání přednosti často chybuje u cyklistů. Cyklista na přechodu má sice přednost, ale jen v určitém případě.

Když je cyklista na přechodu pro chodce, má přednost pouze tehdy, když vede kolo vedle sebe. Pokud na něm sedí, je stále považovaný za cyklistu, a proto pro něj přednost neplatí, říká produktový manažer Toyota Václav Zikmund v seriálu Etiketa na silnici.

V případě tramvaje je nejdůležitější si pamatovat, že pokud tramvaj jede souběžně s námi, má vždy přednost, ať už se chystá odbočovat vpravo nebo vlevo. Často máme zafixováno, že tramvaj má vždy přednost, ale není to pravda.

Pokud například přijíždí po vedlejší ke křižovatce bez světelných signálů a chystá se přejet hlavní silnici, musí dát nejprve přednost autům jedoucím po hlavní.

tramvaj, přednostS autobusem je to o něco jednodušší, ovšem je slušné na něj brát ohled. Jedeme-li v autě, přednost na pozemní komunikaci bychom vždy měli dát autobusu, který vyjíždí ze zastávkového pruhu. Vyplatí se také respektovat pruh určený speciálně pro jízdu autobusu. Už proto, že za jeho použití v autě, hrozí pokuta.

Zdroj: Toyota