Alfa Romeo Milano už není Milano, ale Junior. Změna přišla hned po uvedení

Alfa Romeo Milano

Taková věc se nestává opravdu běžně. Vzápětí po slavnostním odhalení modelu Alfa Romeo Milano mění automobilka jméno vozu na Alfa Romeo Junior. Proti původnímu jménu se totiž ohradil jakýsi italský úředník.

Podle tiskové zpráva automobilky prohlásil nejmenovaný italský vládní úředník, že používání názvu „Milano“, který si značka vybrala pro svůj nedávno představený nový kompaktní sportovní vůz, je zákonem zakázáno. Přestože Alfa věřila, že název splňuje všechny zákonné požadavky a že existují mnohem důležitější záležitosti než název nového vozu, rozhodla se v duchu snahy o vzájemné porozumění změnit název z Alfa Romeo Milano na Alfa Romeo Junior.

Jméno „Milano“, které bylo volbou veřejnosti, bylo zvoleno jako pocta městu, kde se v roce 1910 začala psát celá naše historie. Nebylo to poprvé, co se Alfa Romeo při výběru jména pro svůj vůz ptala na názor veřejnosti. Předtím se tak stalo v roce 1966 u modelu Spider 1600, kdy veřejnost vybrala název Duetto. I jiné značky volí pro své modely názvy měst, nebo se jím inspirují. Konkrétně historie modelů značky Seat je plná jmen jako Toledo nebo Ibiza.

„Jsme si vědomi toho, že tento okamžik zůstane zapsán v historii značky. Je to velká zodpovědnost, ale zároveň vzrušující okamžik. Volba jména Alfa Romeo Junior je naprosto přirozená, protože je silně spjato s historií značky a od počátku patří mezi oblíbené jak u nás, tak u veřejnosti. Jako tým se opět rozhodujeme sdílet naši vášeň pro značku a upřednostňovat produkt a naše zákazníky. Rozhodli jsme se změnit jméno, i když víme, že to není naše povinnost.

Chceme totiž zachovat pozitivní emoce, které naše výrobky vždy vyvolávaly, a vyhnout se jakýmkoli kontroverzím. Pozornost, které se našemu novému sportovnímu kompaktnímu modelu dostalo v posledních dnech, je velmi vzrušující. Zaznamenali jsme nebývale vysoký počet návštěv online konfigurátoru, což dokonce způsobilo několikahodinový výpadek webových stránek,“ uvedl Jean-Philippe Imparato – Výkonný ředitel Alfa Romeo.

Martin Šidlák