Korejské automobily jsou nejbezpečnější na americkém trhu

Hyundai ix 55

Hyundai ix 55Korejská automobilka Hyundai a KIA Motors se dělí v USA o první příčku v testování bezpečnosti vozů. S Korejci se na prvním místě umístila také automobilka Volkswagen a její luxusní odnož Audi. Vyplývá to ve statistik Amerického pojišťovacího institutu pro bezpečnost na silnicích (IIHS).

Stejně jako každoročně se umístily vysoko také automobilky Ford, General Motors a japonská Toyota Motor. Při testech se simulovaly čelní, boční a zadní nárazy, sledovaly se i fixace hlavy a ochrana proti převrácení vozu.

Výrobci automobilů byli donuceni zlepšit bezpečnostní vlastnosti vozů stanovením přísnějších kritérií. Přibyly například požadavky na pevnost střechy či elektronický stabilizační systém. Řada automobilek tak reagovala na tato přísnější kritéria, aby si ve statistikách IIHS polepšila.

Loni na silnicích v USA zemřelo 26.000 lidí, a to při čelních a bočních nárazech a při převrácení vozu. Oficiální statistiky také ukazují, že zadní nárazy zpravidla nejsou smrtelné, ale jsou z nich vysoké počty zranění.

Pojišťovací institut je nezisková organizace pro výzkum a komunikaci, která se specializuje na kvalifikaci bezpečnosti při střetech vozů. Financují ho pojišťovny zaměřené na autopojištění, napsala agentura Reuters.

{gallery}foto/aktuality/KIAaHyundai{/gallery}