První svezení Fiat Tipo Kombi: Solidní auto za solidní cenu

Svezli jsme se s kombi verzí Fiatu Tipo a směle můžeme říct, že na český trh přichází kombík, který má velkou šanci nabídnout nejlepší poměr cena/výkon. Jeho 550 litrů zavazadlového prostoru můžete mít už od 329 900 Kč.

 

Prodávat osobní vozy Fiat byl po několik předchozích let nezáviděníhodný kšeft. V nabídce bylo v podstatě jen několik různých verzí modelu 500. Teď ale nastala podstatná změna. Tipo ve třech karosářských verzích má velmi solidní potenciál oslovit zákazníky, kteří nechtějí SUV, před image dají přednost praktičnosti a nemají peníze na to, dát za nové auto půl milionu. A to platí jak pro soukromé zákazníky, tak pro firmy.
Krátce jsme vyzkoušeli Tipo ve verzi kombi a první dojem je velmi dobrý. Design je poměrně strohý a nenápadný, ale z žádného úhlu mě neurazil a je pravděpodobné, že auto nebude designově „stárnout“. Po Opelu Astra a Renaultu Mégane je Tipo Kombi nejdelším kombíkem v nižší střední třídě, oproti konkurentům ale nabídne největší zavazadlový prostor – 550 litrů. Po sklopení zadních sedadel vznikne rovná plocha o délce 1,8 metru. Fiat navíc přišel se systémem Magic Cargo Space, který nabízí polohovatelnou podlahu ve dvou úrovních, odnímatelné boční příčky pro menší předměty, úchyty na tašky a stahovací ochrannou roletu – vše jde ovládat pouze jednou rukou.
Otestovali jsme turbodiesel 1.6 Multijet o výkonu 88 kW a maximální točivý moment 320 Nm při 1750 otáčkách. Kromě toho je k dispozici ještě slabší diesel 1.3 70 kW a benzinové agregáty 1.4 70 kW, 1.6 81 kW a 1.4 Turbo 88 kW (ten přímo z výroby také předělaný na LPG). Testovaný diesel je celkem dobře odhlučněný a výkonný v širokém spektru otáček. Slibuje také hodně dobrou spotřebu 3,7 l/100 km – na krátké trati ale nešlo ověřit, jak dobře se jí jde přiblížit. Jediná výhrada by tak mířila k manuální šestistupňové převodovce, která neměla úplně hladký chod.
V neposlední řadě potěší cena, která v aktuální akci začíná na částce 329 900 Kč za verzi s motorem 1.4 70 kW ve výbavě TIPO. Ta obsahuje například manuální klimatizaci, elektricky ovládaná přední a zadní okna, elektricky nastavitelná vnější zpětná zrcátka s vyhříváním, dálkové centrální zamykání a 6 airbagů. Testovaný diesel 1.6 je už skoro o sto tisíc dražší – 421 900 Kč.

 

 

{gallery}stories/automobil_ve_firme/2017_Unor/Fiat_Tipo{/gallery}