Rakouské volby napoví o budoucnosti dieselů v Evropě

V Rakousku se 15. října konají předčasné parlamentní volby a mimo jiné se v nich hraje i o budoucnost dieselových motorů. Strana Svobodných, která má šanci se dostat do vlády, je totiž proti jejich zákazům před rokem 2050.

 

Zatímco v Německu a ve vedení Evropské unie se už delší dobu mluví o zákazu dieselových motorů v horizontu let 2025-2030, v Rakousku se možná můžeme dočkat překvapení. Diesely sice rozhodně nejsou hlavním tématem blížících se voleb, ale strana Svobodní o tomto tématu mluví, byť poněkud populisticky.
„Jádrem jejich sdělení je informace – městské elity nechtějí, abyste žili své životy,“ vysvětlil serveru Autonews Europe Christoph Hofiner, ředitel institutu výzkumu veřejného mínění SORA ve Vídni. „Je to podobné jako diskuse o držení zbraní v USA.“
V Rakousku totiž pracuje 300 000 lidí ve firmách dodávajících součástky pro automobilový průmysl a tři pětiny registrovaných vozů mají vznětový motor. Lidé na venkově se navíc po škrtech ve veřejné dopravě stávají čím dál víc závislí na svých osobních automobilech. A Svobodní se v této souvislosti zavázali, že se budou zasazovat o to, aby Rakousko nepřijalo žádné zákazy dieselových motorů před rokem 2050.