Naftu lze vyrobit z vody a CO2, tvrdí Američané

laborato_hamburk_001

laborato_hamburk_001Nepokoje na blízkém východě nabírají na obrátkách a cena ropy stoupá nezadržitelně vzhůru. Hledání alternativních zdrojů paliva tak opět zažívá boom.

 

Biotechnická společnost Joule Unlimited přišla se vskutku zajímavým projektem výroby nafty za pomoci vody, CO2 a speciálně geneticky upravených sinic.

Výroba by měla probíhat ve slunečních panelech, které se náramně podobají těm, které ohřívají vodu. Přitom vzniká v podstatě jako vedlejší produkt fotosyntézy palivo, zatímco sinice vylučují uhlovodíky.

Podle firmy Joule United je výroba nafty tímto způsobem výrazně efektivnější než výroba pomocí biomasy, která je již všeobecně známá.  Z jednoho hektaru je možné vyrobit ročně 170 000 litrů nafty. Výroba je přitom podle představitelů firmy velice levná. Jeden barel lze vyrobit za 30 dolarů, což je cena výrazně nižší než je tržní cena, která se v tuto chvíli pohybuje kolem 100 dolarů za barel.

Zda se podaří zavést tuto technologii do běžného provozu, ukáže až čas. Podle společnosti by výroba tímto způsobem mohla začít do dvou let.