ČEZ do konce roku postaví přes 50 dobíjecích stanic pro elektromobily

02 elektromobily mitsubishi i-miev

02 elektromobily mitsubishi i-mievČeský energetický gigant ČEZ hodlá do konce letošního roku vybudovat více než 50 dobíjecích stanic pro elektromobily a zlepšit tak infrastrukturu, která je jednou z podmínek masového rozšíření elektromobilů na území České republiky.

 

V současné době ČEZ vybírá dodavatele pro své stanice. Loni uzavřela společnost spolupráci s automobilkou Peugeot, která ČEZu automobily na elektrický pohon pronajímá.

Dobíjecí stanice mají být umístěny kupříkladu na parkovištích obchodních center nebo na jiných veřejných parkovištích.

V současné době jezdí v Česku několik desítek elektromobilů. Dobíjecích stanic je zatím poskromnu, nicméně situace by se v nejbližších měsících měla rychle měnit. Do rozšíření elektromobilů jsou totiž zainteresovány i další společnosti, mezi kterými pochopitelně nechybí ani ostatní české energetické firmy. Kupříkladu PRE nedávno otevřela tři dobíjecí stanice na území Prahy. Její plány na letošní rok představují dalších 20 stanic.

Prozatím se jedná o dobíjecí stanice, které disponují tzv. pomalým nabíjením, které trvá několik hodin. RWE však chce vybudovat stanici s rychlonabíjením, která dokáže elektromobil nabít za půl hodiny.