Warranty Direct: Nejspolehlivější auto je Peugeot 207!

servis

servisStatistik spolehlivosti máme hned několik a jejich výsledky se do jisté míry liší. Tato se však od ostatních liší doslova diametrálně, zvítězil v ní totiž francouzský vůz Peugeot 207.

Společnost Warranty Direct, která poskytuje majitelům nových automobilů prodloužení záruky po uplynutí tovární záruční doby, zveřejnila svou statistiku spolehlivosti. Ta obsahuje automobily stáří 3-7 let, u kterých má firma alespoň 50 záznamů.

Pro srovnání spolehlivosti slouží index, který bere v úvahu počet závad, náklady na jejich odstranění, dobu opravy a stáří automobilu. Čím nižší je tento index, tím je automobil spolehlivější.

A vítězem je překvapivě francouzský Peugeot 207, u kterého se nějaká závada vyskytla pouze v 6 procentech případů. Nejčastěji má dvěstěsedmička problémy s brzdami. Na druhé příčce se umístil Fiat Panda s četností závad 14 procent a třetí příčku obsadil opět Peugeot, tentokrát 206 CC se 17 procenty závad. V první desítce se ještě objevily Volkswageny, Volvo, Smart a Mercedes se svým malým kabrioletem SLK.

Druhý konec žebříčku, tedy nejméně spolehlivá auta, je ještě více překvapující, najdete zde auta, která by měla být chloubou automobilizmu. Patří mezi ně nejvyšší řada Marcedes  S a SL, BMW 7 a Land Rover Range Rover. Prémiové kousky doplňuje Renault Espace. Nejčastější závady prémiových automobilů jsou v elektroinstalaci. U Range Roveru se nejčastějii orpavuje podvozek.