Ford na jednom autě vydělá více než VW a další…

motor vyroba ford

motor vyroba fordVýsledky automobilek za poslední dobu až na výjimky vykazují velmi dobré hodnoty. Daří se předním hráčům na trhu, jako je například Volkswagen, Ford nebo GM. Přesto se dá mezi těmito automobilkami najít podstatný rozdíl v produktivitě práce.

Zatímco u Fordu činí provozní zik na jednom automobilu 1165 eur, u VW je to 991 eur a u GM dokonce jen 470 eur. To vše i přes fakt, že VW má ve své stáji i značky typu Bentley, Lamborghini nebo Bugatti, kde zisk na jednom automobilu mnohonásobně převyšuje výnosy z masové produkce.

Podle výsledků automobilek vyprodukuje Ford 34 automobilů na jednoho zaměstnance ročně, Volkswagen jen 18 a GM vykazuje solidních 42 aut na jednoho pracovníka. Největší zisk na zaměstnance má však opět Ford, a to téměř 40 tisíc eur. Volkswagen má necelých 18 tisíc eur a GM necelých 20 tisíc eur.

Americké automobilky jsou tak živým důkazem toho, že masivní restrukturalizace dokáže postavit i obrovské firmy na nohy a jejich výkazy dostat do černých čísel.

Minulý rok vyrobil nejvíce automobilů Toyota s 8,1 miliony kusy, následoval koncern GM se 7,6 miliony vozy a třetí se umístil Volkswagen se 7,1 miliony automobilů. Letošní výsledky však nasvědčují tomu, že se na prvních příčkách bude pořadí měnit. Toyota se totiž podobně jako řada dalších japonských automobilek stěží vzpamatovává z březnového ničivého zemětřesení, a tak se dá očekávat, že roční produkce automobilů výrazně klesne.