Škoda Octavia Green E Line: První škodovka na baterky vyjede na podzim

skoda octavia green e line

skoda octavia green e lineMladoboleslavská automobilka Škoda Auto zahájila výrobu čistě elektrické Škody Octavia, která už na podzim vyjede do zkušebního provozu, kde budou elektromobily s externími partnery testovány.

Desítka vozů bude jezdit po běžných silnicích a sbírat data o provozu, bezpečnosti a spolehlivosti. Na silnici elektrické škodovky poznáte pomocí speciálních polepů a v pomalých rychlostech také podle zvuku, který bude pomocí integrovaných reproduktorů z bezpečnostních důvodů podobný, jako mají běžné automobily s konvenčním pohonem.

První český elektromobil vzniká za úzké spolupráce s koncernem Volkswagen, který chce zachytit nástup elektromobilů včas a sehrát tak klíčovou roli v jejich rozšíření.

Auto je poháněno motorem o výkonu 60 kW, maximálně pak 85 kW a 270 N.m. točivého momentu, který je k dispozici už od nuly otáček za minutu, což je dáno charakterem elektrického pohonu. Elektrická Škoda Octavia zrychlí na stokilometrovou rychlost za 12 sekund a dosáhne maximální rychlosti 135 km/h.

O dostatečnou zásobu energie se starají li-ion akumulátory s celkovou kapacitou 26,5 kWh o hmotnosti zhruba 315 kilogramů, které propůjčují vozu dojezd zhruba 150 km. Samozřejmostí je také rekuperace energie při brždění, kdy dochází k zpětnému nabíjení akumulátoru.