Ford Transit Connect EV: Dodávka na baterky

ford transit connect ev

ford transit connect evTuzemský importér vozů Ford zahájil prodej elektrické verze dodávky Transit Connect. Její cena je však vysoko nad očekáváním a s přehledem byste za tuto cifru koupili slušně vybavenou limuzínu vyšší střední třídy od prémiového výrobce nebo trojici obyčejných naftových Connectů.

Transit Connect Ev ukrývá pod kapotou elektromotor o konstantním výkonu 52 kW, který v maximu dočasně může dosahovat až 105 kW. Kroutící moment 117 resp. 292 N.m je k dispozici už od nuly otáček za minutu. Energie je uchovávána v li-ion akumulátorech o celkové kapacitě 28 kWh, které vozu propůjčují dojezd 80 až 120 km. Nabití z běžné elektrické sítě trvá zhruba 6-8 hodin, existuje však i možnost rychlonabíjení, které zabere pouze zlomek výše uvedené doby.

Rozměrově je elektrický Connect stejný jako běžná naftová verze, avšak co se týče hmotnosti, je výrazně těžší, konkrétně o 377 kg (1765 kg).

A teď se dostáváme k parametru, který toto auto de facto pohřbí. Je jím cena, které činí bez DPH 46 744 Kč, což je v přepočtu bezmála 1,2 milionu korun. Tuto hodnotu můžeme postavit do kontrastu základní naftové verze, která se prodává za 335 000 Kč. Vezmeme-li v úvahu zhruba 2,5krát levnější provoz, dojdeme k závěru, že se EV verze začne vyplácet po zhruba 650 tisících kilometrech.

{gallery}automobil_ve_firme/ford_transit_EV{/gallery}