Čeká Ameriku plynová revoluce?

chevrolet silverado

chevrolet silveradoKdyž se řekne americké auto, mnohým se vybaví obrovský pickup poháněný benzínovým osmiválcem o zdvihovém objemu pětkrát větším než u nejprodávanější Fabie.

Zvyšující se ceny benzínu však zasáhly i Ameriku, a i před to, že benzín zde stojí zhruba polovinu, co v Evropě, se zákazníci poohlížejí po alternativách. Nafta přitom Američanům příliš nevoní, a tak se GM a Chrysler rozhodly představit velké pickupy poháněné přírodním plynem, jehož má Amerika obrovské zásoby.

Chrysler hodlá při vývoji aut na stlačený plyn využít partnerství s automobilkou Fiat, která má s podobnými vozy dlouholeté zkušenosti. Jako první model poháněný stlačeným zemním plynem by měl být k dispozici model RAM 2500.

GM chystá dodávat na trh vozy Silverado a GMC Sierra 500. Úpravu pohonu na plyn má v případě těchto modelů provádět externí firma.

Modrý ovál už automobily na plyn nabízí několik let. Přesto se zákazníci mohou těšit na novou alternativu v podobě Fordu 650.

Hlavním problémem masového rozšíření aut na plyn je podobně jako v Česku řídká síť čerpacích stanic. Zatím je jich v zemi pouhých 400, nicméně vláda hodlá tento způsob dopravy podporovat. Podle vyjádření šéfa Bílého domu má Amerika zásobu plynu, která by měla vydržet zhruba 100 let.