Drahý benzín nastartoval poptávku po CNG, v kurzu jsou domácí plničky

cng plyn

cng plynV důsledku masivního zdražení pohonných hmot roste v Česku poptávka po domácích plničkách stlačeného zemního plynu, známého pod zkratkou CNG. Kromě toho se chystá také nová výstavba čerpacích stanic na CNG, jejichž síť je poměrně řídká (v současné době 40 veřejných stanic na území celé České republiky).

V Česku v současné době jezdí zhruba 3600 vozidel na stlačený zemní plyn, přičemž 3000 z nich jsou osobní a užitkové vozy. Ačkoli počet vozů na CNG roste, stále se jedná pouze o marginální část celkového vozového parku.

Domácí plničky CNG instaluje kupříkladu firma E.ON. Jejich cena se pohybuje kolem 120 000 Kč, což sice není malá investice, ale vezmeme-li v potaz cenu zemního plynu, která činí zhruba 17 Kč za kubický metr, dostaneme se k poměrně rychlé návratnosti této investice. Samotné automobily na CNG totiž nestojí o moc více než klasické diesely a nabízí je už velké množství výrobců, jako jsou kupříkladu Fiat, Mercedes-Benz, Volkswagen či Opel a v blízké budoucnosti i Škoda Auto, která se chystá představit model Citigo CNG.

Velký potenciál má CNG ve veřejné dopravě. V současné době jezdí v Česku zhruba 300 autobusů na CNG, což je bohužel podobný podíl jako u vozů osobních. Vozy na CNG se také chystají využívat státní instituce, například 400 vozů plánuje nakoupit Česká pošta.