Konec vraků na českých silnicích…

psa_se_chysta_ozivit_znacku_simca

psa_se_chysta_ozivit_znacku_simcaAlespoň si to slibují čeští zákonodárci od novely silničního zákona, která vejde v platnost prvním dubnovým dnem. Ta dává policistům v případě pochybností o technickém stavu vozidla právo poslat řidiče i s jejich vozy na STK přímo ze silnice.

V zákoně se podobné ustanovení objevilo už loni, nicméně chyběla prováděcí vyhláška, takže nikdo neuměl zákon aplikovat a navíc hrozily. To se v současné době mění a policisté hodlají být nekompromisní.

Vyhláška kromě postupů stanovuje také výši pokuty resp. cenu, kterou budou muset řidiči zaplatit, v případě negativního výsledku STK. Pro osobní automobily je výše stanovena na 500 korun, pro nákladní vozidla s hmotností nad 3,5 tuny a auta s více než devíti místy činí cena 1 000 korun.

Praxe by měla být taková, že policista zastaví vozidlo a vizuálně zkontroluje jeho stav. Jenže tato rychlá kontrola nic neříká o technickém stavu vozu. V případě pochybností tak pošle automobil na nejbližší stanici technické kontroly, která však nesmí být vzdálena více než 8 km od místa zastavení řidiče.

Zákon umožňuje také zakázat řidiči další jízdu, a to v případě, že závada je natolik zřetelná, že by poslání na STK bylo zbytečné. Kupříkladu nesvítící světlomet může být přes den posouzen jako závada umožňující dojetí, v noci však může zakázat další jízdu.