KIA Optima: Už je tady…

kia optima 3

kia optima 3Na novou vlajkovou loď automobilky Kia jsme si museli stejně jako její zdejší zastoupení chvíli počkat. nakonec ale dorazila.

Je to už více než dva roky, co Kia Optima zažila svoji světovou premiéru na autosalonu v New Yorku, ale jak se říká – lepší pozdě, nežli ještě později. Zpoždění bylo podle všeho způsobeno neutuchající poptávkou v jiných částech světa a zejména na domácí půdě, kde nese Kia Optima jméno K5. Zatímco se svým předchozím velkým sedanem magentis Kia v Evropě moc slávy nenadělala, optima by měla všechno změnit. Má k tomu ostatně veškeré předpoklady. Skvělý design, odlišné vnímání automobilky a tradičně i rozumnou cenovou politiku. Problém by mohl být v tom, že zatímco prodeje úspěšného cee´du je schopen táhnout díky příznivé ceně vozu retail, prodeje optimy by měly jít za fi rmami. A ty mají prozatím jiné favority…

kia optima 6A ani těch se optima nebojí. Teto sedan střední třídy nabízí úctyhodné rozměry. S délkou 4,85 m se řadí ke špičce v segmentu a porovnávaný passat tak překonává rovnou o 8 centimetrů. Navíc je též širší a má delší rozvor. Ten mimo jiné narostl i oproti sesterskému modelu Hyundai i40. Zavazadlový prostor pak nabídne slušných 505 litrů nákladu. Na verzi kombi ale optima rezignuje.

kia optima 4Velkým překvapením je posléze nastoupení do interiéru. Ten nabídne kvalitní materiály a skvělé zpracování. Jakoby návdavkem navíc připojuje spoustu místa na všech pozicích. K dispozici je pochopitelně řada bezpečnostních asistentů a elektronických vychytávek, které nesmějí v tomto segmentu chybět. Co ale nebude schopna optima nabídnout, je široká motorová paleta, se kterou operuje konkurence. Optima vtrhá na trh s jedním benzinovým a jedním naftovým agregátem. Zážehovou jednotku reprezentuje dvoulitr s výkonem 120 kW, vznětovou jednotku zastává známý čtyřválec 1.7 CRDi s výkonem rovných 100 kW a prezentovanou spotřebou 5,1 l/100 km. K dispozici je u obou pochopitelně jak manuální, tak i automatická převodovka.

Cena modelu Optima začíná od 447 984 Kč bez DPH v případě modelu Optima 2.0 CVVL s výbavou Active a vrcholí modelem 1.7 CRDi ve výbavové rovni Exclusive, který je k dispozici za 567 984 Kč.

 

kia_michal_dolanskyMichal Dolanský

Fleet/Used Vehicles Manager, KIA Motors Czech

Kolik vozů Kia Optima plánujete v tomto roce prodat na českém trhu?

Na českém trhu chceme tento rok prodat 160 vozů modelu Kia Optima.

Jaký podíl by měly u optimy tvořit flotilové prodeje?

Předpokládáme, že drtivá většina zákazníků se bude rekrutovat právě z řad firemních zákazníků.

Která varianta bude na českém trhu nejprodávanější?

Očekáváme, že jí bude střední stupeň výbavy, který prodáváme pod označením Comfort s motorizací 1,7 CRDi 100 kW.

Jaká je největší deviza tohoto vozu a co může  nabídnout fleetovému zákazníkovi?

Patrně nejvíc  osloví design vozu. Milým překvapení je také spotřeba, která patří v době rostoucích cen pohonných hmot mezi klíčová kritéria při rozhodování. Nejdůležitější však pro firemní zákazníky zůstávají náklady. Proto jsme  pro malé a střední podnikatele připravili velmi atraktivní zvýhodnění při nákupu už od jednoho vozu.