Dopravci tankují v zahraničí, může za to spotřební daň

cerpaci stanice pistole

cerpaci stanice pistoleSpotřeba pohonných hmot v Česku dlouhodobě klesá. Mohou za to nejen úspornější autombily, ale také fakt, že především dopravci díky vysokým cenám nafty tankují v zahraničí.

Vysoká cena nafty a pohonných hmot obecně není vinou hamižných čerpadlářů, ale především kvůli spotřební dani, která v současné době činí 11 korun na litr. Podle analytiků by dopravci tankovali v Čeksu v případě, že by došlo ke snížení spotřební daně o 2 kč na litr. Snížení sazby by paradoxně zvýšilo příjem do státního rozpočtu, a to z důvodu zvýšení spotřeby. V roce 2009 se totiž na spotřební dani vybralo zhruba 79,5 miliardy korun. V roce 2010, kdy došlo ke zvýšení sazby o korunu, se vybralo jen o 2 miliardy více a loni dokonce spotřeba lehce klesla na 81 miliard korun. Zákonodárci si přitom od zvýšení slibovali navýšení příjmů o 7 miliard korun.

V Česku činí spotřební daň za naftu 10,95 Kč na litr. V Rakousku je o cca korunu nižší, na Slovensku činí spotřební daň kolem 9 korun na litr. Nejnižší spotřební daň za naftu z okolních zemí má Polsko, kde čerpadláři odvádějí asi 8,25 Kč/l.