Elektromobily nejsou zdaleka tak šetrné k životnímu prostředí, jak se prezentují

02 elektromobily mitsubishi i-miev

02 elektromobily mitsubishi i-mievAčkoli samotné elektromobily neprodukují žádné emise, jejich výroba a samotný provoz zatěžují životní prostředí více než auta s konvenčním pohonem. Vyplývá to ze studie norských vědců.

Výsledky studie dokonce říkají, že výroba a provoz jednoho elektromobilu zatíží životní prostředí dvakrát více než běžný automobil. Na vině je nejen náročná výroba baterií, ale také samotné elektřiny, která se mnohdy vyrábí pomocí uhlí nebo spalováním těžkého oleje.

Vědci však připouští, že elektromobily mohou přispět k lepšímu životnímu prostředí, a to za podmínek, že energie pro ně získávaná bude pramenit z obnovitelných zdrojů. Opomenout nelze ani fakt, že emise jedovatých plynů exhalované v souvislosti s provozem elektromobilů jsou produkovány v oblastech, kde se nacházejí elektrárny, nikoli v ulicích velkoměst, kde je vysoká koncentrace lidí.

Výsledkem studie je teda fakt, že životnímu prostředí v globálním měřítku pomohou spíše efektivnější spalovací motory, než samotné elektromobily.