Rok 2012 bude pro Toyotu rekordní

toyota vrobn linka

toyota vrobn linkaJaponská automobilka Toyota navzdory poklesu poptávky v Číně a Evropě předpokládá, že rok 2012 bude rekordní.

Podle vedení automobilky bude pokles v Číně a Evropě kompenzován růstem na jiných trzích. Plán na letošní rok byl 9,76 milionů aut. Tuto cifru podle vedoucích představitelů automobilka pravděpodobně nedosáhne, ale dosavadní rekord 9,37 milionu aut z roku 2007 by měl být překonán.

Toyotě se letos daří, za první tři čtvrtletí letošního roku zvýšila největší japonská automobilka prodej o 28 procent na 7,4 milionu aut. Vrátila se tak na první příčku na světě, kterou okupoval koncern GM. Jeho prodej rostl také, ale pouze o 2,5 procenta na 6,95 milionu vozidel. Japonská automobilka se tak velmi rychle zotavila po zemětřesení a vrací se na špičku světového žebříčku.

Toyota se potýká s poklesem poptávky po jejích automobilech v Číně. Odbyt na tamním trhu se propadl o 49 procent. Na vině však není kvalita aut, ale protijaponské demonstrace, které vyzývají k bojkotu země vycházejícího slunce.