TEST: Chevrolet Malibu – Jižní kříž

chevrolet malibu 4

chevrolet malibu 4Jako je Jižní kříž hlavním souhvězdím na jižní polokouli, je Chevrolet Malibu hlavním modelem, kterým chce tato automobilka s  křížem ve  znaku oslovit firemní zákazníky v Evropě.

Model Malibu, který je v  Evropě novinkou, má v  Americe velmi dlouhou tradici. V USA je pro Chevrolet klíčovým modelem – sedanům jeho kategorie patří  na  americkém  trhu  nových  aut  plných  26  procent.  S  jednou  přestávkou  se vyrábí už od  roku 1964 (tehdy ještě pod názvem Chevelle) a  aktuální generace je už osmou v pořadí. Je ale první, ze které se Chevrolet rozhodl udělat skutečně globální model. Jeho domovem i místem vzniku jsou sice USA, ale prodávat se bude po celém světě, a  vozy pro Evropu se vyrábějí v továrně v Jižní Koreji.

 

Pořádný kus auta

chevrolet malibu 2Co může Malibu nabídnout firemním zákazníkům? Především pořádný kus „Ameriky“. Auto je s délkou 4865 mm delší než třeba Škoda Superb, Ford Mondeo nebo  Hyundai  i40.  Nepřekvapivě  nabízí  i  bohatou  výbavu  za  velmi  rozumnou cenu. Brzdit ho ale bude především v tuto chvíli velmi skromná nabídka motorizací.

Design vozu je velmi nápadný. Všechno je velké, „americké“ – masivní přední maska s  velkým zlatým křížem, vysoká boční linie oken, velké zadní víko zavazadlového prostoru, zajímavé zadní světlomety ve stylu modelu Camaro. Exotiky na evropských silnicích kdysi velmi americky výstředního vozu Chrysler 300C ale nedosahuje, na malibu je vidět snaha oslovit i tradičnější evropské zákazníky, kteří jen chtějí „něco trochu jiného“.

 

Známý základ

chevrolet malibu 5Velký a  pohodlný je i  interiér, který na první pohled dýchne luxusem odpoví-dajícím střední třídě. Zaujme především viditelná bohatá výbava. Začíná to už automatickým bezklíčovým vstupem a startováním tlačítkem. Středové konzoli vévodí sedmipalcový barevný dotykový displej navigace, který se dá odklopit a za ním se skrývá netradiční odkládací přihrádka. Do  standardní výbavy dále patří třeba dvouzónová klimatizace, tempomat nebo elektricky nastavitelná vyhřívaná přední sedadla. Pro přepravu zavazadel je k dispozici špičkových 545 litrů prostoru.

Podvozek vychází z platformy společné v rámci koncernu například s vozem Opel Insignia. V  malibu je naladěn výrazně na  komfortní notu, plavné proplouvání krajinou, během kterého spolehlivě žehlí většinu nerovností českých silnic.

 

Solidní nabídka

chevrolet malibu 6Při začátku prodeje byl k dispozici pouze benzinový čtyřválcový agregát o objemu 2,4 litru. Motor má přímé vstřikování, ale na rozdíl od většiny konkurence dosahuje svého maximálního výkonu 123 kW bez turbodmychadla. Jeho výhodou bylo dobré odhlučnění a  vcelku slušná dynamika, byť spotřebu je třeba držet velmi na uzdě. Nyní je v ceníku už i dieselová verze 2.0 CRDi 117 kW. Na výběr je i manuální nebo šestistupňová převodovka,přičemž ta první je lepší volbou, protože umožní lépe využít naturelu auta.

Malibu bude na zákazníky útočit i cenou, která začíná na částce 458 325 Kč bez DPH (za turbodiesel v nižší výbavě LT+). Benzinový motor a  verze s  automatem jsou pak k dispozici v lepší výbavě LTZ. Dostanete nejen bohatou komfortní, ale i  bezpečnostní výbavu – například 6 airbagů, stabilizační systém, xenony nebo aktivní opěrky hlavy.

 

 

martin macko fleet manger chevroletAutomobilka doporučuje:

Chevrolet Malibu je vůz, který nám chyběl do modelového portfolia. Ne, že bychom dříve vůz této velikosti v nabídce neměli, ale chyběla mu historie, technologie i atraktivní design.

Malibu je vůz s více než čtyřicetiletou historií, ve kterém se prolínají komfortní prvky poplatné severoamerickému trhu s  technologiemi vyvinutými v Evropě a cherakteristickým „New Chevy designem“. Letos jsme už představili Chevrolet Camaro, tedy vůz, který většině Čechů něco říká, ale Malibu je neméně legendární. Je to model, který má dlouhodobě v oblibě firemní klientela ve Spojených státech a Kanadě. Koneckonců sedmá generace Malibu byla v  roce 2008 oceněna titulem Car of the year. A její uvedení na trh se neslo v duchu vtipných spotů, které si dělaly legraci ze vzhledu předchozího modelu sloganem: „Soon there will be a car you can‘t ignore“. Z dnešního pohledu tento slogan předběhl dobu o jednu generaci.

 

Technické údaje: Chevrolet Malibu 2.4 AT

Cena od: 504 158 Kč (bez DPH)

Motor:

Charakteristika: benzinový čtyřválec

Maximální výkon: 123 kW/5800 ot./min.

Maximální točivý moment: 225 Nm/4600 ot./min.

Dynamika a spotřeba:

Maximální rychlost: 206 km/h

Zrychlení: 10,2 s

Spotřeba (město/mimo/kombi): 11,5/6,0/8,0 l/100 km

Emise CO2: 188 g/km

Rozměry:

Délka/šířka/výška: 4865/2131/1465 mm

Rozvor: 2737 mm

Objem zavazadlového prostoru: 545 l

Pohotovostní hmotnost: 1539 kg

 

{gallery}automobil_ve_firme/chevrolet_malibu{/gallery}