Počet monitorovaných automobilů je na vzestupu

Počet vozidel, které jsou monitorovány systémem kontroly ujetých kilometrů, spotřebovaného paliva a aktuální polohy, za poslední dva roky stoupl dvojnásobně.

Také pro rok 2013 se čeká další nárůst firemních vozidel, ve kterých budou instalovány monitorovací systémy.  Tuto předpověď indikuje poměrně velký zájem firem a instituci o tento systém kontroly od začátku letošního roku.
GPS lokátory kromě samotného monitorování polohy vozidla zvládají řadu dalších funkcí. Mezi nejzajímavější patří elektronická kniha jízd, která dokáže účelně snížit administrativní náklady na provoz vozového parku. Proto jsou často termínově s elektronickou knihou jízd zaměňovány. Orientaci zákazníků ve spletité terminologii nepomůže ani nabídka na českém trhu, která se u různých firem poměrně dost liší. Na trhu tak můžete najít hned několik nabídek od specializovaných firem, které se zabývají sledováním vozidel a GPS monitoring firemních vozů je pro ně další službou v nabídce.
Například systém Webdispečink používá v České republice necelé tři tisíce firem. Pro majitele firem je důležité mít přehled o pohybu vozidel a zaměstnanců. „Pomocí Webdispečinku mohou v reálném čase sledovat důležité parametry spojené s vozidlem a jeho pohybem. To vede k efektivnímu plánování jízd a k úspoře nákladů,“ vysvětluje hlavní důvod používání tohoto systému Tomáš Hoplíček z firmy HI Software Development.  Měřeným parametrem může být například teplota v přepravním prostoru, což je důležité u přepravy zásilek citlivých na teplotu. Samy firmy si také hlídají práci svých subdodavatelů. „Vyhodnocovat lze také reálnou činnost pracovního stroje, třeba bagru, takže lze snadno určit, jakou dobu stroj skutečně pracoval a podle toho se pak vystavuje faktura. Je to pravdivý doklad o vykonané práci,“ upřesňuje Hoplíček.
Okamžitý přehled o vozidlech pomocí aplikace mobilního telefonu je nejčastější požadavek podnikatelů, majitelů firem a vedoucích pracovníků. S ohledem na rychlost řešení zakázek je pro ně důležité mít co nejvíce informací a přehledů ve svém mobilním telefonu. Je to zároveň dobrý způsob kontroly. „V telefonu je k dispozici mapa s aktuální polohou a jízdami vozidel, kniha jízd, náklady a statistiky. Pro okamžitou informaci tedy nemusí mít po ruce počítač, vše podstatné je v telefonu,“ doplňuje Tomáš Hoplíček.

Podrobněji se tomuto tématu věnujeme v aktuálním vydání tištěného magazínu FLOTILA. 

http://kari.cz/index.php/component/content/article/738-zvyhodnene-predplatne