Firemní flotily si vybírají pneumatiky podle výkonnosti

Průzkum společnosti Goodyear ukázal, že správci firemních flotil dávají při nákupu nových pneumatik přednost těm s vyšší výkonností.

Podniky v poslední době velmi dbají na to, jaké pneumatiky na své firemní vozy obouvají. Dá se říci, že si raději připlatí za výrobek, který vydrží sloužit déle, než aby kupovali levnější pneumatiky, které ale tolik nevydrží nebo nemají tak dobré vlastnosti.
Na průzkumu, který probíhal na přelomu června a července tohoto roku, spolupracovala společnost Continental společně s MV2 Conseil. Účastnilo se ho přes 500 firem z Francie, Itálie, Německa, Polska a Španělska.

Nejdůležitějším faktorem pro fleetové manažery v současnosti je valivý odpor pláště (jedná se klíčový údaj pro 77% z dotázaných). Valivý odpor pneumatik totiž přímo ovlivňuje spotřebu paliva, koupí těch s nižším valivým odporem tak mohou zejména velké flotily ušetřit za palivo poměrně velké částky.

Dalším důležitým aspektem je kilometrový výkon (druhý nejdůležitější faktor pro 76% dotázaných správců firemních vozových parků), za nímž následuje přilnavost za mokra – třetí nejdůležitější faktor pro 75% respondentů.
91% z dotázaných flotil také v průzkumu odpovědělo, že očekávají další růst cen pohonných hmot, a 84% z nich očekává zvýšení ostatních výdajů za provozování vozidla. Právě proto se více než kdy jindy zaměřují na jejich snížení, k čemuž jim může pomoci i volba těch správných pneumatik.
70% správců firemních autoparků uvedlo, že již pro své vozy nakupují pneumatiky s nižším valivým odporem, aby dosáhli úspor za palivo, dalších 21% z nich plánuje nákup takových pneumatik v blízké době. 

Gumárenské společnosti tak v poslední době přicházejí s novými řadami pneumatik, na kterých lze najet více kilometrů, mají nižší valivý odpor, a přitom to negativně neovlivní jejich provozní vlastnosti. Důležitá je zejména trakce za mokra a schopnost dobře odvádět vodu z běhounu, čímž se snižuje riziko vzniku aquaplaningu.

Výrobci pneumatik vyzývají spotřebitele k tomu, aby stejnou pozornost, jako věnují výběru toho správného pláště, věnovali také pravidelné kontrole tlaku vzduchu v pneumatikách nejméně jednou za 14 dní. Pouze správně nahuštěná pneumatika totiž může podávat maximální výkon.