Řidiči dodávek bourají nejčastěji v pondělí

Podle pojišťovny AXA je pro firemní řidiče, kteří jezdí dodávkami, nejkritičtějším dnem v týdnu pondělí.

Z nasbíraných údajů pojišťovna AXA zjistila, že v roce 2012 firemní zaměstnanci jezdící s dodávkami a jinými lehkými užitkovými auty měli o 15 % větší pravděpodobnost, že havarují v pondělí, než v pátek.

Dokonce o 50 % nižší riziko nehody oproti pondělí bylo zjištěno o víkendu. Pravděpodobně to lze přičíst tomu, že o víkendu je celkově nižší provoz.
Pojišťovna AXA také provedla mezi zaměstnanci jezdícími s dodávkami průzkum, v němž se více než polovina z nich shodla, že pondělí je pro ně skutečně nejrizikovějším dnem. Za druhý nejhorší den považují pátek, naopak nejlepší je s velkým náskokem čtvrtek.

Darrell Sansom, generální ředitel AXA Insurance Business, řekl: „Nelze s jistotou říci, proč tomu tak je. Možným vysvětlením může být i to, že jsou lidé po víkendu odpočinutí, a po usednutí za volant více riskují a chovají se agresivněji, než v ostatní dny.“
Mezi rizikové manévry, jichž se řidiči nejčastěji dopouštějí, patří riskantní jízda zatáčkou, prudké brzdění a překračování povolené rychlosti. Nejbezpečněji řidiči jezdí v časných ranních hodinách, naopak nejvíce riziková je odpolední špička.

„Na konci týdne se naopak většina lidí těší na odpočinek o blížícím se víkendu a dodávek už nejezdí tolik, co v pondělí. Ať už je ale důvod jakýkoliv, doporučujeme nejen firemním zaměstnancům jezdícím s dodávkami, aby se v pondělí při usednutí za volant chovali maximálně opatrně, “ dodal Sansom.

U běžných motoristů je situace podle pojišťovny AXA paradoxně obrácená. Ti bourají nejčastěji v pátek, v pondělí potom mají o 13 % menší šanci v porovnání s pátkem, že způsobí, nebo se zapletou do nějaké dopravní nehody.