Velká část řidičů kamionů se nepoutá

Podle nejnovějšího průzkumu ze Švédska každý druhý zaměstnanec jezdící s nákladním vozem nepoužívá bezpečnostní pás.

Většina ze 700 dotázaných řidičů kamionů v rámci studie, kterou provedla švédská Národní společnost pro bezpečnost silničního provozu (NTF), přiznala, že při výkonu svého povolání nepoužívá bezpečnostní pás.

Své chování nejčastěji omlouvají tím, že jsou podle nich nákladní auta mnohem bezpečnější než běžné osobní vozy, a proto nemají potřebu se poutat. Pro část z nich je bezpečnostní pás nepohodlný, nebo dokonce nechtějí s poutáním ztrácet čas.

„Vzhledem k tomu, že používání bezpečnostního pásu může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí, nejsou tyto výmluvy na místě,“ komentoval výsledky průzkumu Carl Johan Almqvist, ředitel Volvo Trucks’ Traffic & Product Safety.
Právě Volvo Trucks investuje nemalé prostředky do vývoje systémů, které se snaží předcházet dopravním nehodám kamionů. Zatím je ale  lidský faktor při řízení nepostradatelný, a díky tomu není  možné zcela eliminovat riziko dopravních nehod.

Pokud by se každý řidič nákladního auta během jízdy poutal, mohlo by se v rámci Evropské unie ročně zachránit až 7000 životů. Bezpečnostní pás tak lze označit jako nejdůležitější bezpečnostní prvek v každém voze.

„Nejméně 50% řidičů kamionů, kteří přišli o život při dopravní nehodě, by přežilo, kdyby byli připoutáni. Ze všech řidičů nákladních vozidel, kteří se zapletli do vážné dopravní nehody, bylo pouze 5% připoutáno bezpečnostním pásem,“ dodal na konec Almqvist.
Povinnost používat bezpečnostní pás v osobních a nákladních automobilech nyní platí ve 111 státech celého světa.