Jak určit provozní náklady u elektromobilů?

elektromobil, nabíjení, bmw

Pokud se ve firmě zaobíráte myšlenkou pořídit si do flotily elektromobil, asi vás napadlo, kolik bude stát jeho provoz.

U automobilů, do jejichž nádrže tankujeme konvenční paliva, je stanovení výše provozních nákladů poměrně jednoduché – ceny benzínu nebo nafty se u čerpacích stanic příliš neliší. Pokud ale firma provozuje ve své firemní flotile elektromobily, situace se poněkud komplikuje. Přesný výpočet provozních nákladů je pro fleetové manažery poměrně složitý, jelikož je značný rozdíl mezi dobíjením baterií z veřejné, nebo soukromé dobíjecí stanice.
Ashley Sowerby , generální ředitel Chevin , uvedl: “ Pro efektivní řízení vozového parku je důležité počítat se všemi výdaji. Ve srovnání s konvenčním automobilem na benzín nebo naftu, kde například plná šedesátilitrová nádrž vyjde při ceně paliva 35 Kč/l na 2100 korun, jsou výdaje na nabití baterií řádově menší.“

 Většina nabíjecích stanic ale nezaznamenává množství elektřiny spotřebované při nabíjení, což výpočet provozních nákladů velmi znesnadňuje. Navíc v současné době není na trhu elektromobil, který by byl vybaven zařízením podobným elektroměru v domácnosti.

Ještě více nejistoty vnese do měření situace, pokud se baterie elektromobilu nabíjí střídavě například na firemní stanici, nebo u zaměstnance doma.
„V případě, že řidič používá elektromobil k pracovním účelům, doporučujeme uvažovat celkové náklady na provoz včetně amortizace 9 Kč/km. Jak ale postupovat v situaci, kdy si zaměstnanec vozidlo dobíjí doma? Těžko totiž určit, kolik kWh z jeho spotřeby elektřiny bylo použito právě na nabití baterií v automobilu,“ dodal Sowerby.

I přesto, že elektromobil má nižší náklady na palivo, fleetové manažery při výběru automobilů do firemní flotily zajímají zejména celkové náklady na provoz automobilu, známé pod zkratkou TCO. Provoz elektromobilu je sice levnější, ale jen do té doby, dokud baterie správně fungují. Jejich případná výměna kvůli ztrátě kapacity dokáže ekonomickou bilanci zcela otočit, jelikož cena baterií představuje i více než 50% hodnoty nového vozu.