Neopatrní firemní řidiči zaviní velkou část dopravních nehod

nehoda

Průzkum společnosti Lex Autolease ukázal, že téměř polovinu dopravních nehod firemních vozů mají na svědomí nepozorní zaměstnanci.

Odborníci proto nabádají fleetové manažery, aby věnovali pozornost zvýšení řidičských dovedností zaměstnanců. Databáze společnosti Lex Autolease obsahuje přes 120 záznamů dopravních nehod vozů z firemních flotil, přičemž 40% z nich přímo zavinili právě samotní řidiči.

Každá pátá nehoda představovala náraz do pevného objektu, jako je most, budova nebo zeď, ve 22% případů se jednalo o srážku s jiným automobilem. Kolize s chodci, cyklisty nebo zvířaty představují jen 2% z celkového počtu zaznamenaných nehod.
Průměrné náklady na odstranění následků těchto nehod, včetně ceny opravy, kompenzaci závazků třetích stran a pronájem náhradního vozu činí 1033 liber (v přepočtu 31 300 Kč).

Richard Harper, vedoucí oddělení nehodových služeb u Lex Autolease, řekl : „I když průměrné náklady na odstranění následků nehod nejsou nijak závratné, skutečné náklady pro podniky jsou výrazně vyšší . Nabourané služební vozidlo může být mimo provoz i více než týden a přináší tak další ztráty.“

Skutečnost, že firemní zaměstnanci jsou zodpovědní za 40 % nehod, naznačuje, že by se podniky měly více snažit zvýšit bezpečnostní standardy a snažit se řidiče naučit jezdit bezpečněji. Tím spíše, když nyní přichází zima a zhoršené podmínky na cestách.
Pro efektivní podnikání je důležité zjistit, proč k nehodám u zaměstnanců dochází. Následně lze podniknout kroky ke snížení rizika, jako jsou například různá školení firemních řidičů, posouzení časových  a pracovních nároků kladených na řidiče, případně také odstranění zbytečných pracovních cest.