Autokamery mohou zvýšit bezpečnost firemních řidičů

Nová generace autokamer pomáhá správcům vozových parků zlepšit bezpečnost firemních řidičů tím, že umožňují online přenášení dat v reálném čase.

Hlavním posláním autokamer je monitorovat situaci před vozem a zaznamenat případnou dopravní nehodu. Záznam potom může sloužit jako důkazní materiál při dokazování míry zavinění ze strany řidiče. V zahraničí se objevily přístroje, které umí nově přenášet videozáznam v reálném čase přímo do počítače fleetového manažera.

Ten dostává možnost sledovat, zda-li zaměstnanec dodržuje dopravní předpisy a zachází se svěřeným firemním vozem šetrně či nikoliv.
Mimo větší bezpečnost a jednodušší prokazování míry zavinění dopravních nehod došlo u řady společností, které autokamery ve svých vozech již používají, ke snížení nákladů na pohonné hmoty.

Jsou velmi dobrým doplňkem například k telematickým systémům, které jsou dnes mezi firmami oblíbené, a jejich montáž do vozu není nijak náročná.
Přístroje obvykle nahrávají záznam ve smyčce na paměťovou kartu, záznam se ale uloží jen v případě, že přístroj zaznamená nějaký prudký pohyb, kterým může být například kolize. Sofistikovanější jednotky mohou stát 6 – 9 tis. Kč, pokud jsou ale u flotil montovány do velkého počtu vozů, přicházejí na řadu výrazné množstevní slevy. K dispozici jsou také různé aplikace pro chytré telefony, mnohdy i bezplatně.

Používání těchto záznamových zařízení má ale i svá úskalí. Komplikaci může představovat zákon o ochraně osobních údajů. Pokud je osoba na záznamu rozeznatelná, je nutné mít její souhlas s nahráváním. Pokud je tedy kamera umístěna například na zadním skle, kde by mohla být rozeznatelná registrační značka vozidla či obličej řidiče jedoucího za vámi a nahrávku navíc umístíte na internet, pak se dopouštíte protiprávního jednání.
Video pořízené kamerou v automobilu může také uškodit. Pokud je z nahrávky patrné, že řidič překročil povolenou rychlost, má Policie zákonnou povinnost zahájit šetření, a to i tehdy, pokud byl zákon předložen jako důkaz v jiném přestupku.

Kamery určené pro použití v automobilu se liší jednak cenou, a také v kvalitě záznamu. Nejlevnější z nich seženete už od 600 Kč, najdou se ale i přístroje za 10 tis. Kč (týká se špičkových produktů s vestavěným WiFi modulem, který umožňuje přenášení záznamu v reálném čase).