Nová generace pneumatik – na jaké výhody se mohou těšit flotily?

Společnost Bridgestone přichází s novou generací pneumatik bez vzduchu. Jejich nasazení by v budoucnu mohlo znamenat malou revoluci v silniční dopravě.

Podle výrobce se nová řada plášťů chová stejně, jako dosud používané pneumatiky plněné vzduchem. Právě absence vzduchového média má být jejich hlavní výhodou – jednoduše se nemusíte obávat defektu.

Prasknutí pneumatiky při jízdě představuje i pro zkušeného řidiče velmi rizikovou situaci a ne vždy se ji podaří zvládnout bez následků. Dále je tu vysoké riziko, že řidič bude při následné výměně kola sražen některým z okolo projíždějících automobilů.

Společnost Bridgestone také poukazuje na fakt, že v případě použití „bezvduchových“ pneumatik odpadne nutnost vozit ve voze rezervní kolo či sadu na nouzovou opravu pneumatiky.

Zejména početné firemní flotily by tak mohly ušetřit velké peníze za opravu defektů, návštěvu pneuservisů či například za náhradu škod při dopravní nehodě, která se stala kvůli selhání pneumatiky.

Nová generace plášťů by měla nabídnout také lepší komfort cestování v porovnání s pneumatikami run-flat. Ty částečně řeší problematiku defektu, kdy i po úniku vzduchu může řidič omezenou rychlostí pokračovat v jízdě. Za tuto schopnost pneumatiky vděčí velmi tuhým bočnicím, druhou stranou mince je ale nízký komfort cestování, zejména na nekvalitních silnicích.

Oproti klasickým plášťům má mít nový produkt také nižší valivý odpor, což může přinést úsporu paliva, a také vysokou odolnost kola jako celku. Při projetí hlubokého výmolu často bývá kromě pneumatiky poškozen i ráfek. Ten v drtivé většině případů nelze opravit a jedinou možností je jeho výměna. Díky termoplastickým paprskům by kolo nové generace nemělo být tak citlivé na podobná poškození.

V neposlední řadě nebude nutné pravidelně kontrolovat tlak huštění, což velká část firemních řidičů zanedbává.
Podle výrobce by se nové pláště mohly poprvé na sériových vozech objevit v roce 2017, vše ale záleží na výsledcích testování. Pokud se tak skutečně stane, jejich masivní rozšíření bude záviset zejména na ceně.